Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro către FMI şi riscă să nu poată onora această scadenţă în condiţiile în care deblocarea de noi fonduri din programul de asistenţă este condiţionată de un acord cu creditorii internaţionali pe marginea unor reforme.
'Am un termen limită pe 30 iunie atunci când trebuie efectuată plata din partea Greciei. Dacă la 1 iulie plata nu va fi efectuată Grecia va fi în default. Nu va exista o perioadă de graţie sau o amânare pentru o lună-două aşa cum am auzit', a declarat Christine Lagarde înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Directorul general al FMI a mai spus că reforma sistemul grec de pensii este o condiţie critică pentru ca Atena să ajungă la un acord cu creditorii, chiar dacă cetăţenii care au pensii mici ar trebui protejaţi. 'Toată lumea ştie acest lucru. Autorităţile greceşti ştiu şi ele acest lucru. Nu este vorba de tăierea pensiilor mici însă finanţarea sistemului de pensii trebuie să fie sustenabilă', a spus Lagarde, adăugând că peste 16% din veniturile Greciei merg spre plata pensiilor, un nivel mult peste medie.
De asemenea, Lagarde a apreciat că programul convenit de FMI cu Grecia este unul 'credibil şi flexibil' fiind sprijinit de multe state membre ale FMI.
Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrupul) se reunesc joi la Luxemburg iar discuţiile se vor concentra pe situaţia Greciei. Autorităţile de la Atena au nevoie de deblocarea a 7,2 miliarde de euro din programul de asistenţă în valoarea de 240 miliarde de euro, suspendat de la începutul verii şi condiţionat de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.