Jucan a identificat trei mari subiecte care ar avea nevoie urgentă de reformă, printre acestea numărându-se CNA, Televiziunea Română şi, nu în ultimul rând, fiscalizarea şi finanţarea presei.
Redăm integral scrisoarea:
"Domnului Liviu Dragnea,
Președintele Partidului Social Democrat - PSD
Doamnei Alina Gorghiu
Domnului Vasile Blaga
Co-președinți ai Partidului Național Liberal - PNL
Domnului Kelemen Hunor
Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România – UDMR
Stimată doamnă,
Stimați domni,
Fac apel la responsabilitate și la implicarea dumneavoastră în identificarea de soluții care să reformeze presa din România. Peste aproximativ două luni va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, în condiții contrare informării corecte a publicului și a respectării acestuia. Partidele pe care le reprezentați nu au fost capabile, cel puțin până acum, să prezinte românilor propuneri clare de îmbunătățire a mediului în care mass-media funcționează.
De asemenea, niciun reprezentant al domniilor voastre nu a reușit să pună în dezbatere publică, într-o manieră credibilă, principalele teme din audiovizual: reforma Consiliului Național al Audiovizualului - C.N.A., reforma Televiziunii publice - T.V.R., fiscalizarea și cadrul de finanțare a presei. Prin lipsa de expertiză a “specialiștilor de partid”, mass-media a ajuns aproape de disoluție iar prin acest lucru publicul român a fost prejudiciat.
Consider că sunteți responabili de starea presei, respectiv de modul în care publicul din România este infromat. Dacă nu ați sesizat până acum, încrederea românilor în mass-media tradițională tinde spre “zero”.
Dovada lipsei implicării dumneavoastră are următoarea reprezentare instituțională:
1. C.N.A. - instituție care, conform legii, ar trebui să fie”garantul interesului public”, a fost lăsat, în continuare, pe mâna unei persoane urmărită penal, cu un caracter uman nedemn de o funcție publică - așa cum s-a putut vedea în înregistrările făcute publice de-a lungul timpului. De asemenea, ultimile numiri în Consiliu au fost făcute fără a se ține cont de importanța instituției. Nu ați reușit să propuneți un plan de reformare a C.N.A.
2. T.V.R. - și această instutuție fundamentală a fost lăsată pe mâna unor persoane mânate în activitate strict de interese personale sau de impostură. Angajările clientelare continuă, cheltuirea banului public - în mod nejustificat - continuă. Corupția este înfloritoare, pe fondul unei eventuale intrări în insolvență. Nici pentru T.V.R. nu ați reușit să propuneți un proiect de reformare care să respecte interesul românilor.
3. Problema fiscalizării și finanțării presei vă este - în cel mai bun caz - indiferentă, dacă nu chiar necunoscută. Nu aveți nicio viziune asupra necesității fiscalizării presei, în sensul susținerii acesteia, și nu realizați importanța finanțării emisiunilor educativ-culturale.
Din câte se observă, nu puteți defini starea în care se află presa, inclusiv cea tipărită, sau cum anume securitatea regională este strâns legată de stabilizarea presei naționale.
În condițiile date, stimați președinți ai principalelor partide politice, veți intra în campania pentru alegerile parlamentare alături de o presă care va reflecta exercițiul electoral în mod distorsionat.
În acest context, vă propun ca, până la alegerile parlamentare, să creați un grup de lucru format din reprezentanții tuturor categoriilor de presă dar și reprezentanți ai societății civile din domeniul audiovizual, care să poată să pună la dispoziția noului parlament un set de măsuri care să sprijine presa și care, în egală măsură, să-i ofere garanții de independență. Reformarea C.N.A. și reformarea T.V.R. trebuie să fie, de asemenea, priorități în cadrul acestui grup de lucru.
Totodată, consider că este o obligație ca viitorii parlamentari, membri ai comisiilor pentru cultură și mass-media din Senat și Camera deputaților, să fie persoane cu experiență în domeniul presei", scrie Valentin Jucan.