Alianţa neobişnuită între liberali şi socialişti nu era destinată să reziste, însă destrămarea unei majorităţi parlamentare de 74% va conduce la creşterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arată într-o analiză a băncii prezentată de Mediafax.
"Mai mult, un guvern condus de socialişti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor îndatorate care au venituri sub medie), mai ales în condiţiile în care riscurile unei încetări a acordului de finanţare cu FMI/Comisia Europeană/Banca Mondială par tot mai ridicate", notează ING.
Analiştii amintesc de reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, situaţie care face aproape sigură ratarea de către executiv a listării companiei până la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.
HIDROELECTRICA RATEAZĂ listarea la bursă cerută de FMI şi ajunge din nou pe mâna lui Remus Borza
PNL a anunţat marţi că renunţă la funcţiile din Guvern şi trece în opoziţie, în contextul crizei politice care durează de mai multe săptămâni "Deşi un asemenea anunţ era în mare măsură aşteptat după ce cu o zi în urmă s-a proclamat eşecul negocierilor dintre cele două părţi, faptul că ştirea a fost preluată de agenţiile media internaţionale ar putea încă să conducă la un episod de depreciere pentru leu", se arată în analiza băncii ING.
Riscurile unei astfel de evoluţii sunt limitate de posibilitatea instalării rapide a unui nou guvern, în timp ce "temerile legate de potenţiale intervenţii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere", afirmă analiştii.
Bogza, Consiliul Investitorilor Straini: Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica
Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice, a declarat, marti, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mihai Bogza.
"Este adevarat ca mediul de afaceri isi doreste o anumita stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice. Ne dorim sa avem predictibilitate in ceea ce priveste masurile care se iau pe plan economic si, ca atare, privim cu o oarecare ingrijorare schimbarile politice si efectele care s-ar putea petrece in mediul economic", a spus Bogza, intr-o conferinta privind transparenta decizionala, organizata de CIS.
Acesta arata ca mediul de afaceri ar trebui sa fie informat si consultat din timp in legatura cu noile decizii legislative.
"Ne-am dori sa stim despre o noua taxa cu foarte mult timp inainte. Aici lucrurile sunt clare. Exista o lege care spune ca orice noua modificare legislativa, orice majorare de impozite trebuie anuntata cu sase luni inainte. Este nevoie de consultare inainte de adoptarea unor noi taxe. Tot ca o regula care se practica in Uniunea Europeana - si care este legiferata si la noi - este ca orice taxa noua trebuie sa se aplice de la inceputul unui nou an calendaristic, in asa fel incat bugetele sa fie construite pe baza unei cunoasteri a regimului de impozitare. Orice impozit nou, fiecare modificare, pot aduce pierderi unei companii, iar daca aceasta are deja pierderi ii adanceste pierderile. Un exemplu potrivit il constituie acea taxa pe constructiile speciale, un impozit pe care nimeni nu l-a luat in considerare, un impozit care se practica foarte putin in Europa, iar la noi se calculeaza pe baza valorii nete si nu pe baza valorii brute. Un astfel de impozit introdus pe neasteptate afecteaza in mod clar planurile de afaceri ale companiilor, da peste cap, as spune, strategiile lor pe termen scurt, mediu si lung si nici nu pare sa aiba o justificare economica foarte mare", a aratat presedintele CIS, citat de Business24.ro.
Consiliul Investitorilor Straini este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. CIS a fost infiintat in 1997, cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre.
CURS BNR. Mişcarea ATIPICĂ pentru LEU: se întăreşte după ruperea USL
Rata de schimb leu/euro a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, jucătorii reacţionând moderat la ruperea alianţei de guvernare. Cotaţiile au urcat în prima oră de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacţiilor. Cel mai mic nivel tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,5144 lei/euro, paritate cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicată marţi, de 4,5173 lei/euro.
România a încheiat cu FMI, la sfârşitul anului trecut, un acord stand-by cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Pe lângă ţintele fiscale, Guvernul a promis repetat FMI că va vinde companii controlate de stat şi că va lansa, la finele lunii iunie, oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.
Curtea de Apel Bucureşti a decis însă marţi reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, iar în cazul complexului Oltenia evaluarea rezervelor de cărbune va dura cel puţin până la jumătatea anului, astfel că termenul convenit cu FMI privind listarea nu va fi respectat.