Impactul negativ al acestui medicament asupra sănătății este din ce în ce mai evident, iar numeroase cazuri de reacții adverse grave au fost raportate în ultimul timp.
Paracetamolul, căci despre el este vorba, este un medicament analgezic și antipiretic utilizat pe scară largă pentru a trata febra și durerea ușoară până la moderată. Cu toate acestea, consumul excesiv sau necorespunzător de paracetamol poate fi periculos pentru sănătate, iar utilizarea sa trebuie să fie făcută cu atenție.
„Mare atenție la automedicație! Câteva comprimate, aparent banale, pot fi letale. Românii sunt mari consumatori de medicamente luate după ureche. Când ne hotărâm să luăm medicamente, trebuie să ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de ele, dacă se potrivesc cu problema noastră. Nu trebuie să ascultăm sfaturile vecinilor, să ne uităm pe internet sau să ne informăm din alte surse. Trebuie să apelăm la medici“, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Acesta a mai menționat că Paracetamolul dă cele mai multe efecte secundare și efecte letale.
„Oamenii trebuie să știe că există potențial letal. Trebuie să ne gândim la medicamente ca la o substanță chimică cu potențial letal, dacă nu este administrată cum trebuie. În momentul în care vorbim despre o supradoză cu paracetamol, trebuie să mergem de urgență la spital”, adaugă dr. Ciuhodaru.
O femeie a ajuns să facă transplant de ficat după ce a luat paracetamol după ureche
O femeie din Galați, mamă a 4 copii, a fost salvată la limită după ce a ajuns în comă, la spital, cu insuficiență hepatică severă. Totul a început după ce a luat doze mari de paracetamol fără prescripție, fără a ști că suferă de hepatita B. Dumnezeu însă a făcut un miracol prin mâinile medicilor care au găsit un donator și au operat-o.
Florentina se afla acasă cu copii său, atunci când i s-a făcut foarte rău și a fost dusă de urgență la spital. Totul s-a întâmplat după ce aceasta crezut că este răcit și a luat doze foarte mari de paracetamol, după ureche. Femeia nu știa însă că are hepatita B, iar ficatul său era foarte afectat. Astfel, de la Tecuci, femeia în vârstă de 33 de ani a fost transferată la Iași cu insuficiență hepatică.
„Starea pacientei era una gravă, comă si a fost admisă din urgenta la terapie intensiva. Pacienta este mama a 4 copii si era aparent sanatoasa pana acum cateva zile.”, a spus Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași.
Răsfăț bugetar: Angajații la stat vor avea o minivacanță de 6 zile de Paște și Ziua Muncii
”În momentul in care s-a declansat toata operatiunea, au luat avionul au luat ficatul, toata interventia a durat mai putin de 24 de ore”, a spus dr. Raluca Neagu, coordonator regional de transplant.
La doar o zi familia a aflat că doar un transplant i-ar putea salva viața tinerei în vârstă de 33 de ani. Minunea a făcut ca medici să găsească rapid un donator compatibil, o femeie de 56 de ani din București, aflată în moarte cerebrală.
„As vrea sa transmit tuturor cei care puteti si vreti sa donati un organ, de la un singur om salvati viata la 3-4, sper sa o vad macar dintr-un gemulet” a spus Maricica Iancu, mama Florentinei.
Succesul intervenției s-a datorat și tehnologiei de ultima generație care îi ajută pe medici cu evaluarea în timp real a compatibilității.