Cum trebuie să se pregătească unitățile de învăţământ, înainte de reluarea cursurilor:
1) Evaluarea infrastructurii prin identificarea spațiilor de care dispune fiecare unitate de învăţământ pentru procesul de pregatire, precum şi a unui spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.
2) Organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă;
3) Stabilirea circuitelor funcţionale;
4) Organizarea spaţiilor de recreere;
5) Asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
6) Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal;
7) Instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri de protecție sanitară.
MĂSURILE de organizare a spațiilor, a accesului în unitățile de învățământ preuniversitar și în alte clădiri din perimetrul școlii, de organizare a programului școlar.
CIRCUITE ACCES și IEȘIRE ȘCOALĂ. Dotare cu dezinfectanți pe holurile școlii și în sălile de clasă
1. Organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice
a) Organizarea circuitelor în interiorul şcolii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure "trasee prestabilite" de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.
La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.
Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
DISTANȚĂ de cel puțin 1 metru între elevi în săli. AERISIREA claselor înainte de ore și în pauze
• Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minim 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de minim 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.
• Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală".
• Este interzis schimbul de obiecte personale.
• Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei.
• Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.
• Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.
DOTAREA și curățenia în grupurile sanitare din școli
• Este obligatorie asigurarea permanentă a substanțelor dezinfectante și a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.
• Se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent, conform planului de curăţenie şi dezinfecție de la nivelul unității.
REGULILE de redeschidere a școlilor și grădinițelor în România, din 8 februarie. Miniștrii Educației și Sănătății au semnat Ordinul comun - DOCUMENT
Măsuri de protecţie sanitară la nivel individual pentru elevi, cadre didactice și personal
1. Spălarea/dezinfectarea mâinilor
Atât elevii, cât şi personalul au obligația de a se spăla /de a-și dezinfecta mâinile:
a. imediat după intrarea în şcoală şi înainte de a intra în sala de clasă;
b. înainte de pauzele de masă;
c. înainte şi după utilizarea toaletei;
d. după tuse sau strănut;
e. ori de câte ori este necesar.
2. Purtarea măştii de protecţie
a. Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.
b. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi universitar va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.
c. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
d. Schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.
TOATE aceste măsuri sunt descrise în Anexa Ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății.