Primarul Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat marți, la televiziunea ucraineană, că a fost descoperită a treia groapă comună lângă Mariupol.
„Pe lângă gropile comune descoperite în satele Mangush și Vynohradne, acum vedem că mai este una, în satul Staryi Krym”, a mai spus Boicenko, potrivit CNN.
Noi imagini din satelit, difuzate de Maxar, arată o groapă comună în satul Staryi Krym, potrivit canalului Telegram al autorităților orașului. Imaginile au arătat tranșee săpate în Cimitirul din Staryi Krym (Crimeea Veche, în traducere).
Aceste imgini au apărut pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de ruși, dată la care gropile aveau aproximativ 60 până la 70 de metri lungime. După doar două săptămâni, până pe 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din tranșee au fost acoperite, iar zona de înmormântare s-a mărit considerabil.
„Noi tranșee au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la peste 200 de metri”, a declarat primarul Mariupol, care a acuzat forțele ruse ocupante că au pus populația locală să muncească la înmormântările în masă în schimbul hranei.
„Ne-au spus că au trebuit să muncească ore întregi pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt obligați să facă asta”, a mai explicat Boicenko.
Celelalte gropi comune de la Mangush au fost identificate săptămâna trecută, după publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies. Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupol, a postat atunci pe canalul Telegram imaginile cu groapa comună de la Mangush.
Boicenko a reamintit, marți, și despre situația foarte grea în care se află încă locuitorii din Mariupol și că în cele aproape două luni de ocupație, aproximativ 20 de mii de localnici au fost uciși de forțele ruse.
„Situația de la Mariupol rămâne extrem de dificilă. Artileria inamică bombardează Azovstal. Sunt femei și copii înăuntru. Este necesară încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există încetare a focului.
Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară", a declarat Boicenko.