"Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporijie, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze.
Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere.
Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informăm periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv", afirmă Maia Sandu, în postarea citată.
Președintele Republicii Moldova a făcut apel la calm și le-a cerut cetățenilor să se informeze "exclusiv din surse verificate".
Potrivit Kievului, un bombardament al armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri centrala nucleară de la Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.
Atacul a provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator, dar siguranţa nucleară este deocamdată asigurată, au spus autorităţile ucrainene.
"Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a afirmat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video.
"Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei", a subliniat liderul de la Kiev.
Din fericire, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat, citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, că nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate.