Anul trecut, în data de 1 octombrie, anchetatorii au făcut 44 de percheziţii în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba şi Sibiu, după ce au monitorizat o grupare care a adus 57 de transporturi de deşeuri, în România, însumând 1.500 de tone.
„Deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare/reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, ar fi acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.
Aceştia ar fi profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tonă), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, au transmis atunci procurorii DIICOT.
Activităţile sunt realizate cu sprijinul a specialiştilor din cadrul ANAF şi a comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.
Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.