Şase civili au fost ucişi şi 13 au fost răniţi în 24 ore în luptele de la Doneţk, fief separtist din estul Ucrainei pe care forţele ucrainene încearcă să îl izoleze, a anunţat duminică primăria.
În celălalt bastion separatist, Lugansk, trei civili au murit în lupte în ultimele 24 de ore, a anunţat duminică primăria, care cu o zi înainte avertizase asupra unei situaţii "în pragul unei catastrofe umanitare". În acest oraş cu 500.000 de locuitori înaintea ostilităţilor, apa şi electricitatea sunt întrerupte, iar comunicaţiile sunt foarte perturbate. Totodată, aprovizionarea cu hrană şi carburanţi din exterior este aproape imposibilă.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat sâmbătă seara, pe baza mărturiilor refugiaţilor înainte de a părăsi oraşul în ultimele zile, că au loc "bombardamente cu artilerie grea". "Majoritatea magazinelor sunt închise şi oamenii încep să rămână fără hrană", a anunţat aceasta.
Potrivit organizaţiei, bombardamentele se intensifică în jurul Doneţk, cel mai mare oraş din această regiune industrială, principalul fief al rebelilor care au proclamat o "Republică Populară".
Sâmbătă, tirurile de artilerie de origine nedeterminată au distrus mai multe clădiri şi o şcoală. O corespondentă a AFP a văzut cadavrul unei femei la faţa locului.
În total, confruntările din estul Ucrainei au provocat peste 1.100 de morţi potrivit ONU de la începutul ofensivei Kievului, în aprilie, care s-a intensificat însă în ultima lună. Forţele ucrainene progresează şi încearcă să izoleze separatiştii în bastioanele lor din Doneţk şi Lugansk.
De la începutul ofensivei, "teroriştii au pierdut trei sferturi din teritoriul pe care îl controlau", a afirmat duminică un purtător de cuvânt militar, Andrii Lisenko, în cadrul unei conferinţe de presă.
Forţele ucrainene întâmpină însă o rezistenţă încrâncenată din partea separatiştilor. Statul Major ucrainean a anunţat că poziţiile sale au suferit mai multe atacuri în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu rachete Grad, o armă imprecisă care loveşte zone întinse. Ele au fost vizate, de asemenea, potrivit aceleiaşi surse, de noi tiruri de artilerie lansate de pe teritoriul Rusiei.
În jurul locului unde s-a prăbuşit avionul Boeing malaysian, forţele ucrainene şi rebelii au promis să respecte un armistiţiu dar în ultimle zile s-au auzit permanent explozii în depărtare.
O mică echipă de experţi internaţionali, care a mers sâmbătă la locul incidentului în căutarea unei părţi a fuselajului avionului, a preferat să se întoarcă din drum, tirurile de armament greu părând să se apropie.
Principalele căutări efectuate de vineri de zeci de experţi au continuat însă. O sută de specialişti din cadrul poliţiilor olandeză şi australiană, a căror misiune a fost amânată în numeroase rânduri din cauza confruntărilor, au ajuns din nou duminică la locul catastrofei, potrivit OSCE.
Vineri şi sâmbătă, ei au recuperat fragmente umane ale victimelor şi lucruri personale ale acestora, care au fost transportate cu un vehicul frigorific la Harkov, în teritoriul controlat de Kiev, de unde vor fi repatriate în Olanda în vederea identificării.