În trecut, singura ei întrebuințare a fost aceea de insecticid, ceea ce spune multe despre însușirile nicotinei. O picatură de nicotină pură este mai letală decât stricnina sau veninul de șarpe și de trei ori mai mortală decât arsenicul.
Odată patrunsă în creier, nicotina dă naștere unor reacții chimice care permit un control direct și indirect asupra fluxului a peste două sute de neurochimicale. Din momentul inhalării fumului de țigară, fluxul sancvin arterial transportă nicotina în creier în aproximativ zece secunde.
Aproape instantaneu se declanșază tusea, senzația de amețeală și o iluzie optica formată din șase nuanțe de verde. Odata ajunsă în creier, această substanță stimulează producerea dopaminei, hormonul plăcerii. N-ar fi nicio problemă, numai că în același timp este inhibată o enzimă responsabilă cu protejarea sistemului simpatic și a unor celule cu rol fundamental în răspunsul organismului la stres.
Mai simplu spus, organismul pierde din această capacitate, dar nu conștientizează asta, pentru că efectul dopaminei este similar celei produs de cocaină și heroină. În ceea ce privește fumatul, ceea ce dă dependență este tocmai nicotina. Dependența fizică se instalează numai după câțiva ani și nu este sistemică pentru toți fumătorii.
Cei cronici fumează în primul rând pentru a evita un sentiment de lipsă, care se manifestă prin nervozitate, irascibilitate, tulburari ale concentrării si stări anxioase. Dependenta fizica este extraordinar de greu de tratat.
Dependența comportamentală și socială este asociată cu anumite momente ale zilei. Iar dependența psihică este strict legată de nevoia menținerii stărilor de bine pe care le aduce nicotina fumatorului: senzația de placere, descătușare, satisfacție, stimulare intelectuală, stimulare generală.
Nicotina este singurul drog care stimulează funcțiile cognitive pe termen scurt, fumatorul fiind tentat în mod inconstient de a aprinde o nouă tigară pentru a regasirea acelor senzații. Numai că pe termen lung, organismul devine mai slăbit, diminuându/se toate formele de imunitate.
Cât despre legătura dintre fumat și afecțiunile cardiovasculare, pulmonare, reumatice și digestive, milioanele de studii științifice se pare că nu sunt de ajuns ca să fie luate în serios. Potrivit Organizației Mondiale a Sanatatii, fumatul ucide 6 persoane în fiecare minut.