”Foarte multe tari in sistemul lor constitutional au prevazut accesul direct la CC. Numitorul comun la toate si la Germania, Austria, Polonia, Cehia, pana si Albania, Turcia... dupa ce epuizezi toate caile de atac te duci la Curte. Romania, in momentul de fata, nu are asa ceva, e vorba de decizie politica”, a declarat Petre Lăzăroiu. ”De pilda, Avocatul Poporului... are o lege de functionare si organizare. E specializat pe apararea drepturilor cetateanului. Spune clar in Constitutie, 'pe drepturile cetateanului', nu pe drepturile institutiilor, ale firmelor", a completat acesta.
Judecătorul a explicat cum pot fi rezolvate aceste probleme . ”Ai primit o sesizare, o incalcare flagranta, a doua, a treia, a patra pe acest tipic. Sesizeaza Curtea. El nu e obligat pe chestia asta”.
În acest context, din cauza condiţiilor din penitenciare, multe persoane au reclamat România la CEDO. În urma acestor procese, statul plăteşte despăgubiri uriaşe deţinuţilor din cauză că le sunt încălcate drepturile, a precizat Lăzăroiu.
”Nu-mi spuneti ca este o tragedie. S-a adresat cineva, Avocatul Poporului, Curtii Constitutionale? Nu, deocamdata. Multe plangeri la CEDO sunt de la detinuti. Chiar si cei condamnati au dreptul la protectia vietii, sanatatii si demnitatii”, a afirmat Lăzăroiu.
Judecătorul a salutat însă reacţia ministrului Justiţiei care a luat atitudine cu privire la problemele din penitenciare. "Am vazut iesirea doamnei ministru care a spus de probleme. Ati vazut vreun angajat al penitenciarelor care a facut abuzuri sa fie trimis in judecata pentru abuz in serviciu? Rele tratamente... are multe care ar putea fi puse in carca", a mai spus Lăzăroiu.