Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi,un mesaj în deschiderea „Climate Change Summit. Solutions for the Future”, prezentat de către Alexandra-Maria Bocşe, Consilier de Stat - Departamentul Climă şi Sustenabilitate. Şeful statului a afirmat că, pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice, trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţele naţionale şi cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale. Şeful statului a mai arătat că schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important pe agenda publică şi instituţională în România şi că o mare varietate de actori sunt implicaţi în căutarea soluţiilor cheie pentru adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea acestora.
”Impactul schimbărilor climatice este global deoarece nicio ţară sau naţiune nu este scutită de efectele lor. În calitate de Preşedinte al României, sunt implicat la nivel naţional şi la nivel internaţional în abordarea acestei provocări fără precedent pentru ţara mea şi pentru întreaga lume. Pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice, trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţele naţionale şi cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale. În ultimii ani, am întărit poziţia României în diplomaţia climatică prin implicarea mea constructivă în summiturile privind clima şi sustenabilitatea şi mesele rotunde internaţionale la nivel înalt. De asemenea, mă bucur că schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important pe agenda publică şi instituţională în România şi că o mare varietate de actori sunt implicaţi în căutarea soluţiilor cheie pentru adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea acestora”, se arată în mesajul preşedintelui.
Klaus Iohannis afirmă că cea de-a doua ediţie a Climate Change Summit contribuie la acest proces reunind reprezentanţi ai instituţiilor publice, precum şi experţi din mediul academic, think-tank-uri, ONG-uri, mediul de afaceri şi structuri internaţionale şi supranaţionale pentru a aborda subiecte de actualitate în lupta împotriva schimbărilor climatice.
”Prin urmare, vă doresc mult succes, în următoarele două zile, în explorarea instrumentelor financiare climatice şi legislative inovatoare şi în formularea de soluţii pentru oraşe sustenabile şi producţie alimentară sustenabilă, precum şi pentru o cooperare regională şi internaţională în domeniul climei consolidate. Permiteţi-mi, de asemenea, să îmi manifest aprecierea pentru faptul că o parte a evenimentului dumneavoastră are loc în universităţi, aducând mai aproape de tinerele generaţii conversaţia despre schimbările climatice. Copiii şi tinerii sunt profund preocupaţi de schimbările climatice şi de efectele acestora asupra vieţii lor, dar în acelaşi timp sunt foarte dornici să se implice în abordarea acestora. Trebuie să le dăm putere şi să le oferim oportunităţi de a participa la accelerarea tranziţiei verzi, inclusiv asigurându-ne că au competenţele şi instrumentele potrivite în acest sens”, a subliniat preşedintele.
Şeful statului a menţionat că ”valurile de căldură, furtunile violente, inundaţiile şi incendiile de vegetaţie din ce în ce mai frecvente demonstrează fără tăgadă impactul fizic negativ al schimbărilor climatice”.
”În acelaşi timp, atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea declanşează schimbări fundamentale în societate şi economie. Ele generează provocări, dar şi oportunităţi pentru afaceri sustenabile, manufactură verde şi locuri de muncă verzi, care ne vor permite să ne dezvoltăm într-o manieră sustenabilă. Printr-o gândire deschisă spre inovare putem profita de oportunităţile asociate tranziţiei verzi. În contextul în care lumea se pregăteşte să se reunească, să-şi evalueze şi recalibreze acţiunea climatică la COP28 pe final de an, apelăm la experţi în procesul de stabilire a mandatului pentru COP şi în realizarea ţintelor climatice”, a mai transmis preşedintele Klaus Iohannis.