Potrivit presedintelui, descentralizarea deciziilor privind restrictiile s-a dovedit a fi un lucru bun, fapt rezultat si din discutiile de astazi de la sediul INSP, insa este nevoie de cateva clarificarei. "Am convenit sa se lucreze la o metodologie care sa permita luarea unor decizii rapide, coerente, legate de situatia din fiecare localitate si judet. In acest fel vom putea sa evitam restrictiile prea dure. Masurile de baza raman cele discutate: masca, distantarea sociala, igiena corespunzatoare a mainilor, evitarea aglomerarilor si intorducerea de restrictii specifice acolo unde incidenta este mai mare", a afirmat Klaus Iohannis la finalul vizitei de la sediul INSP.
Cat priveste o posibila revenire la starea de urgenta, ipoteza vehiculata in spatiul public in utlimele zile, Iohannis a declarat: "Sperietoare cu starea de urgenta e vehiculata de multa lume. Nu intentionez sa revenim la starea de urgenta. Exista masuri mai putin dure care pot avea efecte mai bune. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara. Pentru a purta masca nu e nevoie de stare de urgenta. Sunt adeptul unor masuri preventive tip masca de protectie, tip distantare sociala, dezinfectarea corecta a mainilor. Evenimentele la care se aduna multa lume si controlul a devenit mai greoi vor trebui restrictionate (nunti, botezuri, serbari)".
In ceea ce priveste masurile luate de autoritati pentru a preveni raspandirea pandemiei de coronavirus, presedintele a subliniat ca si in cadrul discutiilor avute cu reprezentantii INSP s-a ajuns la concluzia ca masca de protectie este extrem de utila: "Despre masca a fost dicutie lunga. Masca este extrem de utila daca vrem sa nu mai avem o raspandire masiva a virusului. Voi duce aceasta discutie mai departe si vom avea discutii despre unde si cand sa purtam masca. Eu recomand tot timpul cand iesiti din casa sa purtati masca in spatiul public".
Intrebat cum comenteaza afirmatiile legate de o posibira inchidere a scolilor pe fondul cresterii numarului de infectari cu COVID-19, Klaus Iohannis a raspuns: "Inchiderea scolii nu trebuie exagerata. Copiii sunt in siguranta in scoli (...). Nu trebuie sa exageram cu aceste amsuri restrictive pentru ca ajungem in situatii greu de gestionat atat pentru copii, cat si pentru parintii acre trebuie sa mearga la munca. Masurile trebuie luate acolo unde nu exista alta solutie si sa nu se faca exagerari".
Seful statului a avut o pozitie transanta si in ceea ce priveste posibilitatea amanarii alegerilor parlamentare din decembrie. "Nu se poate discuta despre un anumit numar de cazuri (care sa duca la decizia de amanare a alegerilor -n.r.). Daca INSP ne spune ca nu se mai poate face de la un anumit moment, atunci vom vedea. Astazi nu s-a discuta despre asta".
"Nu suntem inca la limita. Am solicitat guvernantilor sa caute solutii pentru mai multe locuri la ATI, dar si pentru acei pacienti care nu sunt tocmai in stare grava si care necesita totusi spitalizare. Vom face tot ce ne va sta in putinta pentru a preveni intarea in colaps a sistmemului. Acolo unde sectia de ATI se poate extinde, se va face acest lucru, daca exista specialisti. Daca anumite spitale vor fi transormate sau nu (in spitale COVID - n.r.) asta o va decide Ministerul Sanatatii. Nu sunt adeptul masurilor heirupiste. Nu vreau sa ajungem la situatia pe care am mai avut-o, si anume sa se instaleze paturi la ATI, dar sa nu existe personal specializat (...). Masurile trebuie luate cu cap. Resura materiala se realizata cel mai usor, cu resursa umana e mai greu", a explicat presedintele, mentionand ca isi exprima intreaga sa recunostinta pentru personalul medical si pentru eforturile depuse de aceasta in aceasta perioada deosebita de dificila de generata de pandemia de coronavirus.
Președintele Klaus Iohannis a făcut, astăzi, o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Vizita are loc în contextul în care în ultimele zile am înregistrat recorduri absolute privind numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus.
Vă reamintim că recent președintele Iohannis a tras un semnal de alarmă și a spus că trebuie respectate normele de igienă sanitară pentru a ține sub control pandemia.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, observa, la rândul său, că țara noastră se află pe un trend ascendent în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 și s-a arătat preocupat de faptul că sistemul medical românesc nu este pregătit pentru alte creșteri.
Cifrele raportate în ultimele zile de autoritățile în domeniu au indicat creșteri-record ale numărului de infectați cu coronavirus, urcând de la o zi la alta.
Recordul absolut a fost înregistrat ieri, 8 octombrie, când au fost raportat 3.130 de cazuri de contaminare înregistrate în 24 de ore. Cu o zi înainte, respectiv pe 7 octombrie, a fost înregistrat anteriorul record de 2.958 de cazuri noi de îmbolnăvire. Capitala continuă să se afle pe prima poziție la capitolul infectări, cu aproximativ 550 de cazuri noi de miercuri și până joi, fiind urmată de județe din Moldova, dar și de județele deja consacrate: Prahova, Dâmbovița, Argeș, Timiș, Cluj și Constanța. Situația de la ATI este și ea îngrijorătoare, numărul de pacienți cu forme severe ale bolii care au nevoie de îngrijire medicală de specialitate permanentă sărind, ieri, de 600 - cifră-record!