Savanții de la Institutul metropolitan de Gerontologie din Tokyo, împreună cu ceu din Universitatea Keio spun că oamenii care trăiesc până la vârste respectabile, 100 de ani și chiar mai mult, ar împărtăși anumite trăsături specifice ale unei gene care împiedică răspândirea cancerului și formarea oaselor.
“Gena pe care am identificat-o recent nu este singurul actor care determină longevitatea. Dar suntem convinși că are un rol anti-îmbătrânire evident”, a declarat Masashi Tanaka, șeful laboratorului clinic din institutul din Tokyo.
Cercetătorii spun că ponderea genei în prelungirea vieții este de aproximativ 30%, dar că la fel de importante sunt și alimentația și exercițiile fizice, potrivit Asahi Shimbun.
Studiul s-a bazat pe probele de sânge a unui grup de 530 de persoane cu vârsta de peste 95 de ani și a unui grup de 4.300 de subiecți cu vârsta sub 80 de ani. Datele obținute cu privire la diferențele de ADN au fost comparate cu un grup de subiecți din China.
Gena identificată ca fiind esențială în extra-longevitate este gena Apolipoprotein E sau gena APOE, dar au fost sesizate și unele trăsături comune ale genei CLEC3B. Studiul ar putea sta la baza determinării unei medicamentații anti-îmbătrânire.