Temperaturile ridicate de afară şi razele puternice ale soarelui pot afecta vopseaua maşinii tale, motorul, dar şi accesoriile din habitaclu, precum plasticul din bord sau chiar tapiţeria. Mai mult, din cauză că în maşină temperaturile pot deveni extreme, chiar şi până la 80-90 de grade Celsius, trebuie să ştim cum să răcorim interiorul pentru a putea circula confortabil.
În acest articol vei afla de ce nu este bine să-ţi laşi mașina în plin soare sau la ce pericole se poate expune pe timp de caniculă, în contextul în care din această după amiază intră în vigoare un Cod Galben de caniculă, valabil până luni, 6 iulie, inclusiv.
Meteorologii anunţă că predominant, în toată România, temperatura maximă a aerului va atinge valori de peste 40 de Grade Celsius, cerul fiind senin practic peste tot, unde mai pui că cifrele pot fi duble sau mai mari în bătaia directă a razelor soarelui.
Din păcate, atunci când vine vara şi afară temperatura creşte, ajungând să măsoare peste 30 de grade la umbră, maşină noastră are de suferit la fel ca şi noi. Din cauza temperaturilor mari, ce pot ajunge şi la 40 de grade la umbră, automobilul care nu respectă unele reguli de îngrijire se va strica mult mai repede şi mai uşor.
Iată lucrurile de care trebuie să ţinem cont atunci când trebuie să suportăm zilele fierbinţi ale sezonului estival:
Umbra naturală
Cea mai bună soluţie posibilă este găsirea unui loc de parcare la umbră naturală. Şi aici, ne referim la copaci în general. Dacă pe stradă ta sunt arbori şi poţi parcă sub ei, acolo trebuie să o faci, însă nu şi când auzi că vremea se strică.
Nu trebuie să te mire dacă în interiorul unei maşini aflate la umbră temperatura este de 25 de grade, în timp ce într-o maşină lăsată în plin soare poate ajunge şi la 60 de grade sau mai mult. Umbră naturală este cea mai bună soluţie că să ne conservăm automobilul cel mai bine în faţă razelor directe ale soarelui. Dar nu mereu avem la dispoziţie copaci bogaţi plini de frunze.
Umbra artificială
În spatele blocurilor înalte, prin garaje sau pe după diverse clădiri, se găsesc locuri umbrite. Nu sunt la fel de răcoroase ca şi cele cu umbră naturală, dar sunt mai bune decât nimic. În anumite zone, se întâmplă că lumina soarelui să fie temporară, după care să urmeze umbră.
Gândeşte-te unde parchezi mașina astfel încât să prinzi umbră de după-amiază, atunci când soarele este cel mai crunt. Mai precis, dacă te duci cu mașina la serviciu, gândeşte-te cum va cădea umbra după prânz. Mai bine este să laşi maşina în soare când vii la muncă, ştiind că după-masă va fi umbră, iar atunci când vei pleca nu va fi extrem de fierbinte. Dar ce facem când nu avem nici umbră artificială?
Soluţii anti-soare
Când nu avem unde să parcăm la umbră, nu avem de ales şi trebuie să lăsăm maşina la soare. Dar ce putem face că să ne protejăm cât mai mult posibil? În primul rând, nu strică să avem folie solară pe toate geamurile. Mai precis, pe spate şi pe lunetă cu tentă închisă, iar pe cele din faţă o folie transparentă şi nicidecum una fumurie, cu protecţie împotriva razelor ultraviolete.
Unii îşi montează folie transparentă şi pe parbriz, un lucru care este benefic. Nu influențează cu nimic vizibilitatea şoferului, dar protejează habitaclul de razele soarelui.
În plus, atunci când e soare puternic, toate maşinile trebuie să fie parcate cu un parasolar pe bord. Acest parasolar are ca scop principal protejarea bordului şi a elementelor din interior. Putem monta, dacă nu avem folie, parasolare sau perdeluţe şi la geamurile laterale sau la lunetă, dacă maşină nu este dotată cu aşa ceva din fabrică.
Acoperirea scaunelor cu cearceafuri sau prosoape pe timp de vara este la fel o soluţie bună, mai ales dacă ai tapiţeria de piele. Încă o recomandare la acest capitol ar fi lăsarea deschisă a celor patru geamuri aşa încât să ne încapă unul-două degete.
Soarele şi benzina nu sunt prieteni
Ai desfăcut vreodată bușonul de la rezervor şi ai auzit un sunet ca şi cum ai deschide o sticlă de Cola? Asta înseamnă că în rezervor s-a făcut presiune. Şi este normal să se facă presiune, pentru că o mică parte din carburant se evaporă şi se transformă în vapori.
Problema este că pe timp de caniculă, când afară sunt 35 de grade, acest proces este mult mai puternic. Mai precis, presiunea din rezervor creşte simţitor, deoarece căldura face ca benzină să se evapore mai repede.
Un studiu a arătat că o maşină lăsată în plin soare pierde circa un litru pe săptămână. Aşa că nu trebuie să ne mire dacă atunci când este cald, o să simţim un consum mai mare, rezultat pe de-o parte în urma evaporării, pe de cealaltă parte, în urma folosirii aerului condiţionat. Însă, din cauza evaporării, multă lume dă vina pe aerul condiţionat atunci când creşte consumul…
Şoriceii din bord sau sunetele ciudate
Un alt efect pe care îl are soarele şi căldura aprigă asupra interiorului este ceea ce reuşeşte să facă în habitaclu. Maşinile au foarte multe piese din plastic, unele realizate din materiale bune, altele din materiale proaste. În general, automobilele accesibile, adică ieftine, au piesele din plastic turnate destul de prost, din material ce nu rezistă la călduri extreme.
De aici apar şi acele sunete enervante pe care nu ştim cum să le luăm, de unde vin, cum să le rezolvăm. Piesele de plastic din bord încep să cedeze, unele se contractă şi nu mai stau la locul lor, altele se crapă şi aşa încep sunetele, scârțâiturile, pe care le numim popular şoricei din bord.
Tapiţeria din piele
Scaunele şi volanul, atunci când sunt îmbrăcate în piele, au de suferit în timp dacă maşină este lăsată în soare. Pielea, mai ales atunci când nu este întreţinută şi unsă periodic cu soluţii speciale, crapă şi se usucă.
În contact cu transpiraţia şoferului, care este sărată, se face un procedeu care continuă iar şi iar: pielea este uscată, pui mâna pe volan transpirat, sarea rămâne în piele, pielea se deshidratează şi mai mult, apar crăpături şi aşa mai departe.
Nu de puţine ori am putut vedea scaune cu pielea crăpată din cauza soarelui. Asupra tapiţeriei, soarele are efecte mai grave şi mai nocive decât uzură zilnică a pasagerilor.
Tot ce înseamnă cauciuc
Un alt material care nu este deloc prieten cu soarele şi căldura este cauciucul. Şi aici ne referim la cauciucurile pe care le găsim în piesele de articulaţie, flanșele amortizorului, burdufurile de planetare, furtunurile de frână şi alte furtunuri de aer. Singurele protejate sunt cele prin care circulă lichid de răcire, pentru că acestea sunt special gândite pentru căldură mare, dar şi acestea s-ar usca dacă nu ar avea antigel în interior.
Din cauza căldurii mari, de exemplu pivoții şi alte piese ce conţin cauciuc se vor uza mult mai repede. Pentru că se vor coace şi în timp se vor crăpa. De aceea este bine să foloseşti din plin, de exemplu vaselină, înainte de venirea sezonului cald, mai ales în zonele de sub maşină, la braţe şi la suspensii.
Fierberea motorului
Pe timp canicular, mai ales dacă nimerim într-o aglomeraţie şi suntem nevoiţi să mergem bară la bară de la 20 la 40 de minute, chiar şi o maşină nouă poate avea surprize în ceea ce priveşte răcirea. Şi asta pentru că, acel sector de drum pe care se circulă în aglomeraţie are o temperatura crescută. Asfaltul atinge uneori şi peste 100 de grade Celsius, iar dacă soarele bate direct, capota motorului atinge şi mai mult.
Sub capotă, dacă motorul mai este şi încărcat de aerul condiţionat, învârtind şi compresorul, temperatura este uriaşă, putând ajunge şi la 150-160 de grade Celsius.
Dar un motor este dotat cu termostat şi radiatorul are ventilator, vei spune. Da, le are, însă şi acestea au o limită. Şi o maşină nouă, atunci când dă de condiţii extreme, poate avea probleme cu răcirea pentru că termostatul nu face decât să înlocuiască antigelul foarte cald cu unul la fel de cald.
Atunci când circuli, chiar şi cu o viteză mai mică, aerul ventilează motorul, dar şi maşina, răcind suprafaţa capotei. Dacă însă nu există mişcare, toată treaba trebuie să o facă ventilatorul şi termostatul, două piese care au şi ele nişte limite.
Aşadar, cum ne protejăm pe timp de vară automobilele?
Concluzia finală este destul de simplă şi poate chiar banală. Pe lângă cele scrise mai sus, lucruri de care ar trebui să ţii cont, important este să pui maşina la umbră şi nu se va strica nimic. Pune-o la soare şi aşteaptă-te la probleme şi disconfort.