Metroul bucureştean, folosit zilnic de sute de mii de călători ascunde riscuri mari, cele mai multe legate de reţeaua electrică. O spune chiar şeful Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti.
"Lucrăm destul de bine cu Metrorex, în ideea de îmbunătăţi în special partea de evacuare, de prevenire. Pe instalaţiile electrice sunt o serie de probleme. Instalaţiile electrice, o parte dintre ele, sunt învechite şi ar trebui să intre uşor, uşor într-un proces de schimbare.", spune OVIDIU VASILICĂ, şef IGSU.
În urma controalelor recente făcute de ISU la metrou s-a descoperit că nici pompierii metrorex şi nici cei militari nu aveau tehnică potrivită pentru misiuni de salvare în subteran.
"În ultimii doi ani s-au cheltuit bani din bugetul de stat pe dotarea pompierilor cu echipamente potrivite de intervenţie. În caz că este fum, incendiu, în tunel, să poată să lucreze acolo în siguranţă.", spune RAED ARAFAT, secretar de stat in MAI.
Până acum, în caz de incendiu era anunţat dispeceratul metrorex, apoi pompierii din subteran mergeau să evalueze situaţia şi abia apoi erau anunţaţi pompierii militari. Potrivit unei noi hotărâri de guvern adoptate miercuri, pompieri ISU vor putea interveni ori de câte ori va fi nevoie.
Ultimul incendiu la metrou a avut loc pe 14 iunie. Magistrala M2 Berceni- Pipera din Capitală a fost oprită zeci de minute, după ce izolaţia unei şine a luat foc în staţia Piaţa Vitoriei. Sute de persoane au fost evacuate. O altă defecţiune, tot de natură electrică a condus la evaluarea altor sute de călători în luna aprilie. Un panou electric a luat foc la câţiva metri de staţia Piaţa Romană.