"Creșterea prețurilor de consum din România este o creștere a costurilor de producție, în special a prețurilor la energie. Tot pe partea de costuri se adaugă adâncirea sincopelor din lanțurile de aprovizionare internaționale (...). A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate, altminteri cursul am reuşit să îl ţinem stabil. Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii
Temperarea inflației - sprijinul pentru consumatorii casnici.
Avem un fenomen cel puțin european dacă nu global. Tendința e generalizată la nive european, cât și global.
România nu mai e pe locul 1 la inflație în UE, avem vreo 7-8 țări înaintea noastră, inclusiv țări din zona euro și aici nu vorbim de țările baltice, ci țări precum Cehia, Olanda, Bulgaria. Nici Germania, vestită pentru fobia pe care o au la inflație, nu stă mult mai bine. Noi am luat date comparabile. Indicele global e calculat de Banca Mondială (...).
Suntem după o perioada cu inflație foarte scăzută și o creștere economică joasă, nu recesiune, în ultimii 8 ani de zile, în Europa. Din acEST motiv, începând cu 2013-2014, zona euro a avut dobânzi apropiate de 0 sau negative. Acum, până în toamnă, până spre luna ianuarie din acest an, în Europa se consideră că acest episod de creștere a prețurilor e unul tranzitoriu (...)", a afirmat Isărescu, într-o conferință de presă.