Principalele declarații:
Este evident că virusul se răspândește acum mult mai puternic ca în primăvară și că până nu vom avea un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.
Restricțiile în vigoare în România au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe de pe sistemul sanitar. Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbă radical modul de viață, dar din păcate, am văzut că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente
Veștile privind un vaccin sunt destul de bune dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs etape până la vaccinarea propriu zisă. De vaccin va beneficia inițial tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală
O campanie de vaccinare bine organizată ne va da șansa de a ne întoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții
ÎNTREBĂRI
Antena 3: Spuneați în vară că nu doriți alegeri sub semnul pandemiei. Ce v-a făcut să vă răzgândiți? Ar fi oportun să avem alegeri?
Iohannis: Din nefericire avem două probleme grave: pandemia, despre care am învățat multe între timp, dar și o problemă politică. Avem un parlament dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimitate, care trage permanent frâna de mână și lucrurile nu pot fi mișcate cum își doresc românii. Românii vor un parlament legitim, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să stăm în acest blocaj politic al PSD fără alegeri. Din toate aceste motive suntem acum în situația să organizăm alegeri parlamentare la termen, e singura soluție prin care românii își pot alege acum un Parlament care să permită construirea unui guvern puternic în jurul PNL, împreună cu alte partide democratice.
TVR: Înțeleg că nu veți promulga legea cu redeschiderea piețelor. V-ați propus un anumit indice, rată a infectărilor după aceste restricții?
Iohannis: Aceste măsuri sunt propuse de experții noștri. Pentru a vedea dacă măsurile prind trebuie să avem răbdare să așteptăm rezultatul. Unii au spus că au venit prea repede, alții că prea încet. Adevărul că nu se poate să iei în fiecare zi noi măsuri. Trebuie așteptat 2 săptămâni pentru a vedea efectele noului set.
Întâlnirea președintelui cu jurnaliștii a venit după ședința de urgență cu specialiștii din domeniul medical, oameni care au un rol important în gestionarea pandemiei de covid.
Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru a doua săptămână la rând, o ședință la Palatul Cotroceni pentru analizarea evoluției epidemiei de coronavirus și a situației în care se află România la acest moment. La ședința au participat mai mulți specialiști din domeniul medical. Astfel, la Palatul Cotroceni au fost prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentu Situații de Urgență, ca și reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila, dar și alți specialiști, ca directorul Institutului Național de Sănătate Publică, al Institutului Cantacuzino și managerul Spitalului de boli infecțioase Brașov, Andreea Moldovan.
Incidența cazurilor la nivelul țării în ultimele 24 de ore arată că jumătate din țară se află în scenariul roșu, cu rată de infectare peste 3 la mia de locuitori. Cea mai mare rată a incidenței se înregistrează în Sibiu cu 6.89, urmat de Cluj cu 6.56 și Sălaj 6.47. De asemenea, în Timiș rata este de 6.38.