Potrivit comunicatului menționat, este vorba despre "decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora (PL-x 522/26.09.2022)".
Legea are în vedere introducerea şi modificarea în cadrul naţional de reglementare în domeniul neregulilor a unor prevederi punctuale pentru calitatea de autoritate de management a agenţiilor pentru dezvoltare regională care să le asigure posibilitatea aplicării legislaţiei în ceea ce priveşte prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor, pentru a putea asigura funcţionarea corespunzătoare a sistemului de management şi control al autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, potrivit Ziare.com.
„Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene au obligaţia să sesizeze fără întârziere Parchetul European în cazul constatării unor indicii de fraudă pentru care acesta ar putea să îşi exercite competenţa în conformitate cu prevederile art. 22 şi art. 25 alin. (2) şi (3) din Regulamentul (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) şi să informeze DLAF. Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene au obligaţia să sesizeze fără întârziere DLAF şi organele de urmărire penală în cazul constatării unor indicii de fraudă, în situaţiile în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1)”, conform actului normativ promulgat de către şeful statului.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, pe 13 septembrie.