„Ofensiva lui Putin este blocată în ciuda tuturor distrugerilor pe care le face armata sa zi de zi. Trebuie să audă adevărul (Putin - n.red.), trebuie să audă adevărul, să oprească luptele și să încerce să găsească o soluție diplomatică”, a declarat, miercuri, cancelarul german în fața Bundestagului, potrivit BBC.
Scholz a dat asigurări că guvernul va face tot posibilul pentru a pune capăt războiului Rusiei.
„Vom face tot ce putem până când pacea va învinge din nou pe continentul nostru”, a spus el, menționând discuțiile sale cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin în acest scop.
Scholz a atras atenția că NATO nu se va angaja într-o confruntare militară cu Rusia din cauza invaziei Ucrainei, dar a spus că Occidentul va continua, în schimb, cu sancțiunile împotriva Moscovei.
„Războiul nu distruge doar Ucraina, ci și viitorul Rusiei”, a mai atras atenția Scholz și a avertizat Moscova că susține noile sancțiuni.
„Creștem constant sancțiunile, însă nu ar trebui să afecteze statele europene mai mult decât pe Rusia și conducătorii acesteia”, a declarat Scholz, potrivit DW.com.
Despre cererea președintelui Zelenski de a crește sancțiunile împotriva Rusiei și de a impune un embargo total și imediat asupra petrolului și gazelor rusești, Scholz avertizează însă că ar trebui respinsă, pentru că impactul asupra Europei va fi devastator. Cancelarul amintește că Germania se află în plin proces de decuplare de resursele rusești, însă o măsură bruscă ar aduce țara în recesiune când oricum sancțiunile luate deja împotriva Rusiei îi lovesc puternic pe cetățenii germani.
„Dacă facem asta de la o zi la alta ar împinge Germania și întreaga Europă într-o recesiune. Industrii întregi ar fi în pragul colapsului”, a mai declarat Scholz în Bundestag, potrivit BBC.
Germania nu va sprijini o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei (no-fly zone) și nici nu va trimite trupe în Ucraina, a mai anunțat cancelarul Scholz.
În același timp, cancelarul a spus că ucrainenii „se pot baza pe Germania”, iar „refugiații sunt bineveniți la noi”, deși țara sa se confruntă cu o provocare majoră în primirea refugiaților ucraineni.