Conform secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, cei doi liderii vor discuta întreaga gamă de probleme urgente, în încercarea de a restabili "predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia".
Ziarul Kommersant - citat de The Mosocow Times - titra, la rândul său, la finalul lunii mai, că președintele Vladimir Putin a acceptat formal invitația liderului de la Casa Albă Joe Biden privind summitul în format unu la unu, prin intermediul resprezentanților săi la o reuniune diplomatică de nivel înalt.
Summitul Putin-Biden are loc pe teren neutru, adică într-o țară terță, așa cum s-a întâmplat cu întrevederea dintre Putin și fostul președinte american Donald Trump, care a avut loc în Finlanda.
Relațiile dintre cei doi lideri au fost marcate de câteva episoade tensionate de la alegerea lui Biden în funcția de președinte al SUA, asta deși cei doi oficiali se cunosc de foarte multă vreme, respectiv de când Biden era vicepreședintele Statelor Unite.
În același timp, întâlnirea de astăzi va reprezenta, practic, primul mare test de politică externă pe care îl dă Joe Biden de la instalarea sa în funcție și până în prezent.
Cert este că întâlnirea nu va fi una prietenoasă, după cum notează și BBC, și asta deoarece Rusia a inclus recent SUA pe lista statelor neprietene, nivelul relațiilor bilaterale ating un nou minim istoric. În fapt, acestea au cunoscut o degradare constantă după anexarea Crimeii de către Federația Rusă și sancțiunile impuse de SUA unor oficiali ruși, urmată de scandalul amestecului în alegerile americane. În prezent, notează BBC, doi foști pușcași marini americani sunt închiși în Rusia, unul dintre ei fiind condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.
Potrivit Euronews, în cadrul întâlnirii istorice de astăzi, Biden va pune accentul asupra diplomației, atacurilor cibernetice și asupra cazului Navalnîi. Totodată, pe agenda discuțiilor s-ar mai putea afla și un nou acord privind controlul armelor, după ce Rusia a acceptat o prelungire cu 5 ani a actualului acord.
De cealaltă parte, Kremlinul a prezentat, cel puțin până în prezent, summitul de la Geneva ca pe o reușită în sine. ”Summit-ul este important ca simbolistică a puterii, pentru că pune Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar Putin nu este indiferent la simbolism”, notează BBC citându-l pe analistul rus Andrei Kortunov, director al unui think-tank din Moscova.