Serge Varlay, un recrutor de directori la mega-corporația BlackRock, a fost înregistrat fără știrea sa de un jurnalist sub acoperire care lucrează pentru O'Keefe Media Group în timpul mai multor întâlniri pe care le-au avut.
Înregistrările publicate de O'Keefe sunt explozive.
Varlay afirmă că Statele Unite nu sunt conduse de președintele țării, ci de cei care "controlează portofelul președintelui".
"Și cine sunt aceștia?", întreabă jurnalistul.
"Fondurile speculative, BlackRock, băncile", răspunde Varlay. "Ei sunt cei care conduc lumea.
Mai mult, recrutorul de la BlackRock recunoaște că "toate aceste instituții financiare cumpără politicieni".
"Finanțarea campaniilor electorale. Da, poți să-ți cumperi candidații", spune Varlay.
Mai mult, el dezvăluie că politicienii nici măcar nu sunt scumpi.
"Tipii ăștia sunt al naibii de ieftini. Ai zece mii de dolari? Poți cumpăra un senator. Nu contează cine câștigă (alegerile). Îl am în buzunar de atunci".
Jurnalistul face pe prostul și întreabă:
"Toată lumea face asta (cumpără politicieni)? O face BlackRock?".
"Toată lumea o face", îl asigură recrutorul mega-companiei.
Varlay este o figură importantă la BlackRock.
Jurnalistul se entuziasmează:
"Sunteți un fel de înger păzitor la BlackRock".
"Da, așa este. Eu decid destinele oamenilor. În fiecare zi, decid literalmente viața cuiva".
Și Varlay adaugă:
"Nu sunt un finanțist. Știu doar ce se întâmplă, pentru că recrutez oameni care se ocupă cu astfel de lucruri".
Când este întrebat cum conduce BlackRock lumea, Varlay răspunde:
"Tu cumperi. Vă diversificați... Imaginează-ți că investești în zece sectoare diferite, de la alimente, băuturi și tehnologie. Dacă unul dintre ele dă faliment, nu e mare lucru, te poți baza pe celelalte nouă pentru a te susține."
Întreabă jurnalistul:
"De fapt, aveți câte puțin din toate. De aici vine controlul?
Varlay răspunde:
"Da, ai un pic din toate, iar acel puțin îți aduce atât de mulți bani în fiecare an, încât poți să iei acei bani puțini și să începi să cumperi oameni."
BlackRock este cunoscută drept "compania care deține lumea", deoarece are participații în aproape toate companiile importante din lume și din toate sectoarele.
Portofoliul său include acțiuni ale unor companii americane importante, precum Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla, Coca-Cola, Pepsi, Moderna, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Fox Corporations, Visa, Chevron, JP Morgan Chase, Walmart și altele.
Puterea sa este de așa natură încât Blackock a fost descrisă ca fiind "a patra putere în America". Nu presa.
Iar Varlay susține că BlackRock este chiar prima putere.
Când jurnalistul sub acoperire îl întreabă pe omul de la BlackRock ce părere are despre războiul din Ucraina, acesta răspunde:
"(Războiul din) Ucraina este bun pentru afaceri. Sunteți conștient de asta, nu-i așa?".
Și Varlay explică:
"Ca țară (condusă de BlackRock - n.r.), ne dorim ca acest conflict să nu se încheie. Cu cât va continua mai mult, cu atât Rusia va fi mai slabă".
El adaugă:
"Permiteți-mi să vă dau un exemplu: Rusia bombardează silozurile de cereale ale Ucrainei. Prețul grâului va exploda. Economia Ucrainei este foarte strâns legată de piața grâului, de piața globală a grâului".
"Acesta este lucrul fantastic în ceea ce privește comerțul. Volatilitatea îți permite să faci profit. Războiul este al naibii de bun pentru afaceri."
BlackRock este o corporație multinațională americană de gestionare a investițiilor cu sediul în New York. Înființată în 1988, inițial ca administrator de active instituționale de gestionare a riscurilor și de venituri fixe, BlackRock este cel mai mare administrator de active din lume, cu active administrate în valoare de 10.000 de miliarde de dolari în ianuarie 2022. BlackRock își desfășoară activitatea la nivel global, având 70 de birouri în 30 de țări și clienți în 100 de țări.
BlackRock a căutat să se poziționeze ca lider al industriei în domeniul mediului, social și al guvernanței corporative. Compania s-a confruntat cu critici pentru lipsa de acțiune în domeniul schimbărilor climatice, pentru legăturile sale strânse cu Sistemul Rezervei Federale în timpul pandemiei de coronavirus, pentru comportamentul anticoncurențial și pentru investițiile sale fără precedent în China.