Peste jumătate dintre veniturile din România sunt obţinute din salarii – 55,7%. Salariul minim este, în România, de cinci ori mai mic decât în țările europene avansate, cum sunt Austria, Germania, Franţa şi statele nordice. Salariul minim de la noi e jumătate din nivelul celui din cele 8 țări europene în tranziție - Cehia, Polonia, Letonia, Estonia.
În România, două treimi dinter cei care trăiesc la ţară lucrează pe cont propriu sau muncesc fără să fie remuneraţi. Agricultura de subzistenţă este principala ocupaţie: 54%. Altfel spus, 5,2% dintre cei care muncesc la ţară au şi salariu. În Bulgaria 46% dintre cei din mediul rural sunt salariaţi, iar în Slovacia 80%.
În România, venitul minim brut e de 217 euro lunar, iar cel mediu de 661. În Luxemburg, cel minim e de 1.993 de euro lunar, iar cel mediu brut de 3.994. În Portugalia, venitul minim brut e de 589 euro lunar, iar cel mediu de aproape 1700.
Cei care lucrează în Slovenia au minimum 790 de euro brut lunar şi media ajunge şa 2.266 euro.
Statistica europeană arată şi cât de mulţumiţi suntem cu viaţa noastră. În vreme ce în ţările dezvoltate din UE procentajul celor satisfăcuţi de felul în care trăiesc ajunge la 83%, iar în fostele ţări comuniste, acum în curs de dezvoltare, la 76%, la noi e sub 60 de procente.
Datele sunt calculate de institutul de statistică al UE – Eurostat, la nivelul lui 2015. Aceeaşi sursă indică şi principalele probleme pe care România le are de rezolvat în următorii 20 de ani: sărăcia, inegalitatea socială, migrația, situația social-economică a populației de romi.