Ministerul de Finanţe nu evaluează impactul reducerii CAS cu 5% de la 1 octombrie, nici în proiectul de rectificare bugetară, scrie Capital.ro.
Documentul nu prevede suma rezultată din diminuarea din CAS, în ultimul trimestru al anului, şi nici sursele de acoperire a minusului de încasări.
La momentul aprobării legii de reducere a CAS cu 5%, Finanţele au estimat o scădere a încasărilor, pentru ultimele trei luni din 2014, de circa 1,1 miliarde lei.
Consiliul Fiscal arată foarte clarcă omisiunea Ministerului de Finanţe este inadmisibilă sau copilărească:
"Proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 pp. a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Președinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menționate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcții speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenția că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere inițial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ținta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare", arată Consiliul Fiscal, în opinia privind rectificarea bugetară.
Proiectul ar urma să fie aprobat mîine în şedinţa de guvern.
O altă eroare COLOSALĂ pe care Finanţele o propagă în bugetul rectificat este faptul că nu adaptează cifrele la INCAPACITATEA DOVEDITĂ a statului de a atrage fonduri europene, ci merge în continuare pe scenariul fantezist de la începutul anului.
Spune Consiliul Fiscal: "În pofida subperformanței de proporții în absorbția de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul – comparativ cu programul semestrial, gradul de realizare la venituri este de 49%, în timp ce la nivelul cheltuielilor este 51% - propunerea de rectificare nu modifică estimările inițiale cu privire la acestea. În opinia Consiliului fiscal, estimările din proiectul de buget apar drept extrem de puțin probabil a se materializa".