ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte, popular, Ispas sau Paştele Cailor, după numele personajului mitic cu acelaşi nume, despre care se spune că ar fi asistat la ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Se spune că Ispas era un om bun şi vesel, şi de aceea oamenii ar încerca în această zi de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI este ultima zi in care se mai pot roşi ouă şi în care se mai foloseşte salutul pascal ("Hristos a înviat!... Adevărat a înviat!"), dar mai ales în formă adaptată: "Hristos S-a înălţat!... Adevărat S-a înălţat!", conform crestinortodox.ro.
Superstiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă exista credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte. Oamenii îşi leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că se spune că şi Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul înălţării. De ÎNĂLŢAREA DOMNULUI sunt pomeniţi morţii, oamenii merg la cimitir şi curăţă mormintele şi pun flori, dar şi frunze de paltin, dar se fac şi pomeni şi se împarte pentru cei morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.
Superstiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. De Înălţare la ferestre se atârnă frunze de leuştean. Totodată, oamenii se "bat" simbolic cu rămurele de leuştean pe spate şi şale pentru a ţine bolile şi relele la distanţă.
Tradiţii de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Se spune că, după Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară. După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a doua venire a lui Iisus, întocmai ca și Înălțare, având la dreapta și la stânga doi îngeri mari și luminoși.
Tradiţii şi obiceiuri de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Locul de pe care Mântuitorul Hristos s-a înălţat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos Capela Înălţării Domnului este un loc de închinăciune.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI - Ziua Eroilor. De ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, Biserica Ortodoxă Română (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. În toate lăcaşurile de cult din ţară şi străinătate ale BOR sunt pomeniţi eroii – ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile – care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Totodată, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.