Sistemul de învăţământ românesc nu a reuşit să ţină pasul cu ritmul de creştere din ultimii ani al sectorului agricol, astfel că în prezent cererea şi oferta se întâlnesc cu greu.
Angajatorii caută aproape „cu disperare" ingineri agronomi, experţi în fonduri europene sau reprezentanţi de vânzări, poziţii pentru care sunt dispuşi să ofere salarii cuprinse între 550 şi 1.350 de euro net pe lună.
Candidaţii potriviţi întârzie să apară fie pentru că nu au avut timp să se formeze, fie pentru că există puţini absolvenţi de facultăţi de profil care să aibă şi competenţe de vânzări sau de management.
„Intrarea României în UE a dus la creşterea investiţiilor străine în agricultură, astfel că asistăm la o revenire spectaculoasă a sectorului. Cerinţa de ingineri agronomi implicaţi în zona de producţie este foarte mare, în special în zone precum Bărăgan, Dobrogea şi Moldova. În plus, există o nevoie acută de experţi în fonduri europene pentru agricultură, care să sprijine producătorii locali şi naţionali în achiziţionarea de utilaje sau tehnologii agricole", explică Andrei Cornea, consultant recrutare în cadrul ManpowerGroup, al treilea jucător de pe piaţa locală de recrutare şi muncă temporară.
Mai mult aici.