Mai precis, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 susțin că George Copos a săvârşit, în stare de recidivă, infracţiunea de instigare la abuz în serviciu în participaţie improprie.
"La data de 29.09.2014, inculpatul (...) a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti - Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei", se arată într-un comunicat al Parchetului, potrivit Realitatea Plus.
În aprilie 2015, Copos a fost eliberat condiţionat din închisoare, beneficiind de o reducere a pedepsei şi pentru că ar fi scris, în detenţie, cinci cărţi. Pentru una dintre ele, fostul patron rapidist a fost acuzat și de plagiat de către jurnalistul Cătălin Parfene, iar în 2016, procurorii au deschis un dosar penal şi l-au pus sub acuzare pe Copos.
"În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)", Bucureşti, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii. La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti-Rahova ca o creaţie intelectuală proprie. De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul", arătau procurorii, în 2016, potrivit Agerpres.