„A fost o perioadă când banii pentru pensii se includeau în bugetul de stat, nu era un buget distinct la pensiilor. Au fost perioade cu plus între venituri, dar de cele mai multe ori bugetul de stat ca să contribuit să acopere bugetul de pensii. Guvernul va trebui să dea răspuns la trei probleme. Primul răspuns este creșterea pensiilor cu 40%, deși a fost votată în Parlament, nu a fost sustenabilă niciodată, în consecință, pensiile s-au majorat cu valori mult mai mici, iar în programul PNL era prognozată o creștere de 8,3%. România încă speră ca în 2021 să ajungă la creșterea din 2019. Sper ca grupurile socio-profesionale să dea dovadă de moderație. Ce se întâmplă cu legea recalculării pensiilor după o nouă meteode, care ar fi un lucru pozitiv, pentru ca ar elimina inegalitățile. Sunt persoane care au muncit în același loc, pe același post, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, cu modificări la calculul punctului de pensie.
Asta este o problemă, pentru că din reclacurare ar genera o creștere a punctului de pensie.
A treia problemă nu are rezolvare, pentru că eliminarea pensiilor speciale ajunge mereu la CCR, iar pentru că acolo sunt toți beneficiari de pensii speciale, nu vor da un răspuns pozitiv.
O soluție ar fi ca toate aceste grupuri să treacă în sistemul de pensii ocupaționale, unde contribui și tu și angajatorul la formarea pensiei. De acolo, poți primi o pensie peste cea a boținută în urma contributivității”, a declarat Theodor Stolojan.