La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are loc, vineri, un nou termen în procesul Turceni-Rovinari, scrie News.ro.
Magistratul asistent a comunicat instanţei că Dan Şova nu s-a prezentat la Poliţie, de două ori, motivând că se simte rău. Avocaţii au solicitat instanţei ca şedinţa să se încheie înainte de ora 13, pentru că sunt convocaţi de Barou cu ocazia Zilei Avocatului. Instanţa a fost de acord.
Procesul a început cu audierea inculpatului Laurenţiu Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni, care a continuat declaraţia dată la termenul anterior.
"Prin nota despre care am vorbit la termenul anterior am urmărit încheierea unui contract cu Dan Şova pentru a recupera creanţa Complexului Energetic Turceni. Nota am întocmit-o la solicitarea directorului general Cristea. Consiliul de Administraţie a luat act de nota întocmită şi a delegat conducerea să rezolve litigiul cu Electrica SA", a spus Graure în faţa instanţei.
El a susţinut că nu-şi poate explica de ce s-a semnat un act adiţional la contractul iniţial, astfel de informaţii putând fi furnizate de cei de la oficiul juridic.
"Eu am semnat strict pentru rezolvarea litigiului cu Electrica SA. După 10 zile m-a chemat Dumitru Cristea în birou, unde era şi Dan Şova. Mi-a prezentat un document în care Electrica a recunoscut 48 de milioane de lei din datorie. Şova mi-a zis că foarte greu a obţinut semnătura celor de la Electrica. Sincer, nu-mi venea să cred. Şova a negociat cu Electrica, dar nu ştiu cu cine. Am văzut semnătura directorului Corneliu Stan de la Electrica şi a casei lor de avocatură, Gorghiu. Asta era în decembrie 2007", a precizat Laurenţiu Graure.
Tranzacţia urma să fie depusă la tribunal, astfel încât să devină executorie, dacă Electrica nu plătea, a susţinut fostul director economic al Complexului Energetic Turceni.
Graure a mai spus că după ce s-a semnat actul adţional la contractul cu Şova nu mai ştie ce s-a întâmplat în justiţie.
"Am avut o discuţie cu Dan Şova, care mi-a zis că a obţinut cu greu recunoaşterea datoriei de 48 de milioane de lei şi plata în rate. Electrica nu a recunoscut alte penalităţi deoarece au fost greşit calculate. Şova mi-a mai zis că, din cauza situaţiei economice, este posibil să nu poată fi plătită suma", a mai declarat Graure în faţa judecătorilor.
El a adăugat că a discutat cu Dan Şova în sensul de a nu se mai calcula penalităţi pentru plăţile făcute de Electrica în 2007, prin compensare.
Graure a explicat că era necesar să îl angajeze pe Şova pentru că existau prea multe procese ale Complexului Energetic, iar juriştii nu făceau faţă.
"Numai două juriste făceau faţă la procese. Erau foarte multe procese. Eram 6.000 de oameni. Ceilalţi cinci dintre jurişti plimbau documente", le-a spus Graure judecătorilor.
Întrebat de avocat ce i-a cerut procurorul de caz inainte de a fi pus sub acuzatie, Laurenţiu Graure a răspuns că a fost chestionat asupra unei înţelegeri între Dumitru Cristea, Laurenţiu Dan Ciurel, Victor Ponta şi Dan Şova.
"M-a ţinut trei ore, m-a întrebat ce ştiu de înţelegerea dintre Cristea, Ciurel, Ponta, Şova şi câţi bani au luat fiecare. Mi-a zis că mă arestează 15 ani. După trei ore, mi-a înmânat o hârtie că sunt suspect. Am zis că nu ştiu aşa ceva. Vorbea de o prefăcătorie a lui Ciurel şi Cristea ca-i dau de lucru lui Şova ca acesta să-l plătească pe Ponta. I-am zis că nu ştiu nimic şi m-a dat afară", a relatat Graure.
În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, pe senatorul Dan Şova, pe Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).