Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie "Sf Maria" din Iaşi, medicul Lavinia Ionescu, a declarat, marţi, presei că starea fetiţei primită sâmbătă de la Spitalul Huşi este una "mulţumitoare" din punct de vedere al leziunilor pe care le are.
"Fetiţa a fost detubată, respiră spontan încă din cursul dimineţii de duminică. Mai mult, substanţele care s-au instituit datorită instabilităţii hemodinamice marcante au fost scoase. Pacienta este stabilă hemodinamic. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia de până acum sub tratament medicaţional instituit. Sperăm să continuăm în acelaşi trend ascendent. (...) Hopul pentru acest copil, ca să spunem aşa, nu este trecut. Patologia sa, arsura de 40% o situează în categoria de mare ars. Ne bucurăm de această evoluţie bună acum la început. Lucrurile pot denatura, lucrurile pot lua orice turnură, dar tocmai de aceea o ţinem în terapie intensivă. Lucrurile pot lua orice turnură, dar tocmai de aceea o ţinem în (clinica -n.r) Terapie Intensivă cu toate medicamentele necesare", a declarat dr. Lavinia Ionescu.
Întrebată fiind dacă fetiţa va rămâne la Iaşi sau va fi transferată la Bucureşti, aşa cum s-a dorit iniţial, medicul a declarat că fetiţa ar putea rămâne în aceeaşi unitate medicală în care se află acum, fapt dorit şi de mama copilului.
"Din punct de vedere al terapiilor instituite din partea Compartimentului de Chirurgie Plastică şi a managementului terapiei intensive, considerăm că nu suntem depăşiţi de situaţie, din contra, starea fetiţei este foarte bună şi credem că ar fi în avantajul copilului să continue la spitalul din Iaşi. Există o comunicare foarte bună cu mama fetiţei, care este internată, i s-au explicat toate posibilităţile terapeutice şi doamna doreşte să rămână la Iaşi. Este de datoria noastră ca medici să respectăm şi dorinţa părinţilor şi să asigurăm cel mai înalt grad de îngrijire a acestui copil care din nefericire a suferit acest accident", a mai spus dr Ionescu.
Aceasta a mai spus că fetiţa urmează să suporte o serie de operaţii de chirurgie plastică, precum şi schimbarea pansamentelor cu presiune negativă, toate intervenţiile urmând a fi făcute doar în blocul operator.
"Toate manevrele se fac în blocul operator. Considerăm că este un avantaj că copilul este manageriat în partea nouă a spitalului, cu o încărcătură bacteriană mult mai mică decât în altă parte", a mai spus dr. Ionescu, potrivit AGERPRES.
Fetița în vârstă de un an și nouă luni a fost în stare critică, după ce a suferit arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului pe 27 februarie. Accidentul s-a petrecut în Huși, județul Vaslui, în prezența mamei și a unei vecine cu care gătea. În acest timp, doi copii au mers la aragaz, de unde au tras de pe foc oala cu ciorbă peste ei.
Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru asigurare măsuri PSI la punctul de aterizare al elicopterului SMURD, loc special amenajat în cadrul STPF Huși.