După explozie, oamenii au fost avertizați să meargă în adăposturi și să-și pregătească măștile de gaze. Norul de fum ar conține și particule, mai relatează presa ucraineană. Informațiile privind toxicitatea norului de fum nu au putut fi verificate independent.
北顿涅茨克的 Azot 化工厂发生爆炸。
— 🔱Jun🔱 (@fGr6JW3waJ1FKMN) May 31, 2022
初步报道是硝酸。该工厂的领土仍由乌克兰武装部队控制。 pic.twitter.com/XTfaYowFoZ
Potrivit Kyiv Independent, patru persoane și-au pierdut viața în urma atacului aerian.
#Russia 🇷🇺 / #Ukraine 🇺🇦
— Nexx_ (@_Nex3_) May 31, 2022
Smoke visible in Donetsk#RussiaUkraineWar #RussianUkrainianWar #UkraineRussianWar pic.twitter.com/syK3GEwDn6
Depozitul cu substanțe chimice a fost aruncat în aer la unitatea chimică Azot din oraș, potrivit agenției ruse de stat TASS. Moscova îl citează pe „ambasadorul” autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Rodion Miroshnik. Acesta a scris pe canalul său de Telegram că un depozit „a fost aruncat în aer”, iar fabrica „este controlată încă de forțele armate ucrainene”.
Și șeful administrației regionale Lugansk, Serhiy Haidai, a anuțat explozia depozitului. Acesta i-a îndemnat pe oameni să nu părăsească adăposturile și să închidă toate ferestrele și să pregătească măști de față înmuiate în soluție de sifon.
Acesta susține că au fost eliberați vapori toxici în aer, potrivit BBC. Haidai spune că efectele sunt periculoase pe o rază de 400 de metri de loculr exploziei. În afara acestei suprafețe, oamenii se pot confrunta cu iritări la ochi.
Nu poate fi realizată o evacuare a oamenilor - 15 mii, pentru că este atacat continuu de ruși, care „nu permit coridoarele umanitare”.
„70 până la 80% din oraș este controlat de armata rusă. Orașul vecin Lysychansk este sub controlul deplin al Ucrainei”, a mai anunțat guvernatorul Haidai.
Fabrica este una din cele mai mari unități chimice din Ucraina, înainte de război fiind angajați aici aproximativ 7.000 de oameni. Fabrica produce acid acetic, metanol și acetat de vinil.
Acidul azotic, efecte TOXICE
Acidul azotic produce arsuri pe piele.
Simptome şi efecte în urma expunerii: Acidul azotic este coroziv, provoaca arsuri grave ale pielii/ochilor. Este un iritant al căilor respiratorii.
După inhalare: Irită căile respiratorii superioare provocând tuse, senzaţie de sufocare, lăcrimarea ochilor.
După contactul cu pielea : Provoacă arsuri grave , leziunile fiind colorate în galben caracteristic (reacţia xantoproteică). Soluţiile diluate pot provoca eczeme.
După contactul cu ochii : Provoacă arsuri.