„Într-un vot unanim, Adunarea a făcut apel la Consiliul Miniştrilor să ceară Rusiei să se retragă imediat din Consiliul Europei şi, dacă nu se conformează, să stabilească data imediat posibilă în care ar înceta să mai fie membru”, a anunțat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
Preşedintele APCE, Tiny Kox, a declarat că „suntem triști că astăzi a trebuit să cerem excluderea unui stat care este membru al organizaţiei noastre de peste 25 de ani, dar mă bucur că am îndrăznit să o facem. Pentru cei care depășesc linii roșii nu nu există un loc în această organizaţie”.
Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei dă votul final miercuri dimineață. Votul ține cont și de cererea Rusiei de a se retrage din cadrul organizației.
”Prin acţiunile lor în Ucraina, autorităţile ruse privează poporul rus de beneficiul celui mai avansat sistem de protecţie a drepturilor omului din lume, inclusiv de jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a vastului nostru sistem de convenţii.
Ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care, credem cu fermitate, împărtăşeşte valori democratice şi aspiră să rămână parte a familiei europene unde îi aparţine”, se arată în declarația comună de „condamnare fermă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a liderilor Consiliului Europei - Luigi di Maio, preşedinte al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Tiny Kox, preşedintele AP a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al CoE.
„APCE a votat pentru retragerea Rusiei din Consiliul Europei (trebuia făcută în 2014). Număr de voturi pentru: 216 din 219. Aceasta este Adunarea care a votat pentru întoarcerea Rusiei nu cu mult timp în urmă. Acum a venit timpul pentru #deputinizare. Decizia finală revine Comitetului Miniştrilor”, a scris, la rândul său, pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
PACE voted to withdraw Russia from the Council of Europe (needed to be done in 2014). Number of votes for: 216 of 219. This is the Assembly that voted to return Russia not long ago. Now it’s time for #deputinization. The final decision is up to the Committee of Ministers.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 15, 2022
„Federaţia Rusă a săvârşit încălcări grave ale Statutului Consiliului Europei incompatibile cu statutul unui stat membru, nu îşi asumă angajamentele în faţa Consiliului Europei şi nu îşi respectă angajamentele în faţa acestuia. Prin urmare, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) consideră că Federaţia Rusă "nu mai poate fi stat membru al organizaţiei”. În opinia Adunării, Comitetul de Miniştri ar trebui să ceară Federaţiei Ruse să se retragă imediat din Consiliul Europei. Dacă ţara nu respectă cererea, Adunarea sugerează Comitetului de Miniştri să stabilească data posibilă imediată de la care Federaţia Rusă ar înceta să mai fie membru", a anunțat APCE.
Textul adoptat de APCE exprimă solidaritatea cu Ucraina, poporul ucrainean şi membrii ucraineni ai APCE, reafirmând "sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”.
„Adunarea este profund tulburată de dovezile privind încălcările grave ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar de către Federaţia Rusă, inclusiv atacuri împotriva ţintelor civile şi coridoarelor umanitare, folosirea fără discernământ a artileriei, rachetelor şi bombelor, precum şi luarea de ostatici. Acesta constată, cu şoc, atacurile nesăbuite ale forţelor armate ruse asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina. În consecinţă, sprijină toate eforturile menite să asigure responsabilitatea acestor acte.
Rusia a anunțat marți că declanşează procedura de retragere din Consiliul Europei. Moscova a făcut anunțul nu înainte de a lansa acuzații grave la adresa NATO și UE. Rusia era deja suspendată de 19 zile din Consiliul Europei, dar a rămas membru. La o zi de la începerea INVAZIEI în Ucraina, a fost suspendată, pe 25 februarie. În această perioadă, cetățenii ruși erau încă protejați de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În momentul retragerii din Consiliul Europei, rușii nu vor mai putea prezenta diferite cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar Moscova poate reintroduce pedeapsa cu moartea.