UPDATE 5 Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, și președintele francez, Emmanuel Macron, au convenit, în timpul unei convorbiri telefonice de duminică, că săptămâna viitoare va fi „esențială pentru diplomație”, deoarece Occidentul încearcă să evite războiul dintre Rusia și Ucraina .
UPDATE 4 Un jurnalist a lovit un politician ucrainean pro-rus la televizor în direct în timpul unei discuții despre criza din estul Ucrainei și posibila invadare a țării de către Rusia, relatează Business Insider și Yahoo News.
Politicianul ucrainean pro-rus Nestor Shufrych a fost invitat în emisiune pentru a-și împărtăși opinia despre tensiunile existente între Ucraina și Rusia, în timp ce Putin a comasat trupele ruse la granița țării vecine.
O înregistrare a incidentului petrecut pe 18 februarie îl arată pe jurnalistul ucrainean Iuri Butusov cum îl lovește puternic în față pe deputat.
În momentul incidentului, în platou se mai aflau prezenţa fostului premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi fostul preşedinte, Petro Poroşenko.
În timpul emisiunii, Shufrych a refuzat să-l condamne pe președintele rus Vladimir Putin, după ce Iațeniuk l-a întrebat dacă Putin este un „ucigaș și un criminal”.
„Lasă autoritățile ucrainene să se ocupe de asta”, a răspuns Shufrych.
Fostul președinte a glumit și a zis că ”este un agent rus chiar aici în studio”.
UPDATE 4 Ambasada SUA în Rusia i-a avertizat, duminică, pe americani să aibă planuri de evacuare, invocând amenințarea cu atacuri la Moscova și de-a lungul graniței ruse cu Ucraina, relatează Reuters.
„Au existat amenințări cu atacuri împotriva centrelor comerciale, a stațiilor de cale ferată și de metrou și a altor locuri de adunare publice din marile zone urbane, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, precum și în zonele cu tensiuni crescute de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina. Revizuiți-vă planurile de securitate persoanală. Să aveți planuri de evacuare care nu se bazează pe asistența guvernului SUA”, a transmis ambasada.
UPDATE 3 Letonia şi Lituania fac apel la aliaţii occidentali să impună sancţiuni împotriva Rusiei şi să consolideze flancul estic al NATO, în contextul tensiunilor tot mai mari în privinţa Ucrainei, relatează DPA.
Decizia de a menţine trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare comune care fuseseră programate să se încheie duminică "este o schimbare semnificativă pentru securitatea ţărilor din NATO care au graniţă cu Belarus. Trebuie să urmeze întări ale NATO şi sancţiuni din partea UE", a scris, duminică, pe Twitter ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.
La rândul său, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a scris, tot pe Twitter , că "este clar că întreaga comunitate transatlantică trebuie să înceapă să implementeze sancţiuni împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să desfăşoare mai multe forţe în regiune".
UPDATE 2 Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit, duminică, să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, relatează Agerpres, care citează AFP.
Totodată, cei doi șefi de stat au căzut de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, supra "necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine", a adăugat preşedinţia franceză.
Palatul Elysee a mai precizat că Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, "se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov în următoarele zile".
UPDATE 1 De partea cealaltă, Kremlinul a transmis că Putin a spus în discuţia cu Macron că "provocările" ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să "intensifice" eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului.
Conform Kremlinului, preşedintele rus i-a cerut omologului său francez ca NATO şi SUA "să ia în serios" cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.
ȘTIREA INIȚIALĂ Forțele aeriene române sunt în alertă după ce în ultimele zile au fost raportate mișcări suspecte în Marea Neagră. A fost nevoie de ridicarea în aer a avioanelor F16 și MIG-21 după ce aeronave străine au tatonat spațiul aerian al țării noastre. Iar Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să evite deplasările în Ucraina, iar cei ce sunt deja acolo să părăsească statul cât mai repede.
Și instituțiile europene sunt în alertă. „Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin, în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe” la frontiera ucraineană, a declarat, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Bombardamentele dincolo de linia care separă forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au crescut semnificativ. Ambele părţi au raportat noi încălcări ale încetării focului. Separatiştii susţinuţi de Rusia, din Lugansk şi Doneţk, au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori. Și armata ucraineană a semnalat tiruri venite din partea separatistă.
Sunt mai multe scenarii: Guvernul de la Kiev spune că este vorba de provocări din partea Rusiei și separatiștilor. Liderii occidentali au avertizat că ar putea fi încercarea lui Putin de a înscena un atac în Donbas, pentru a-l folosi ca pretext pentru o invazie a Ucrainei. Șeful NATO e de părere că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin.
Liderii europeni poartă, în continuare, discuții, pentru a evita conflictul. Emanuel Macron, președintele francez, a vorbit cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și cu Vladimir Putin.
Pe de altă parte, problema atinge și dimensiuni sociale, pe lângă cele politice. Un jurnalist ucrainean l-a lovit în față pe un politician prorus, în direct, în timpul unei dezbateri televizate din Ucraina, fiindcă politicianul a refuzat să îl condamne pe Vladimir Putin.
În acest context, tot mai multe companii anulează zborurile către Kiev, începând de luni până la finalul lunii februarie.