"Voi continua să repet că, în ceea ce ne privește, ușa este în continuare deschisă, deși timpul și posibilitățile au devenit foarte limitate", a spus responsabilul european în fața presei la Haga.
El s-a arătat însă "dezamăgit" de atitudinea Greciei. Deși negocierile priveau "viitorul Greciei și nu erau încheiate, ei (grecii) s-au ridicat de la masă", a deplâns șeful Eurogrupului.
Divergențele dintre guvernul grec și creditorii săi internaționali (UE-BCE-FMI) au căpătat sâmbătă o turnură dramatică, după ce în seara precedentă premierul Alexis Tsipras a anunțat convocarea unui referendum prin care cetățenii săi să decidă dacă acceptă sau nu ultima versiune a acordului propus Greciei.
În replică, zona euro a hotărât să nu prelungească cu nici măcar o zi actualul acord cu Grecia, care marți va intra în încetare de plăți dacă nu va achita către FMI o tranșă scadentă în valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar, guvernul de la Atena a instituit restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană.
Între timp, europenii au început o campanie pentru a convinge grecii să accepte la referendum planul propus. 'Cer grecilor să voteze 'da', oricare ar fi întrebarea să voteze 'da', pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro și în familia Uniunii Europene', a îndemnat președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.