Inflația din Statele Unite ale Americii, care a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani, a făcut ca dolarul să urce fulminant. Economiștii spun că un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce alimentează şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.
Moneda europeană a scăzut cu aproape 12% în acest an și a atins minimul ultimilor 20 de ani, în condițiile în care războiul din Ucraina a declanșat o criză energetică care a afectat perspectivele de creștere ale continentului, potrivit Reuters.
Banca Națională a României a afișat, miercuri, un curs de 4,94 lei pentru un euro și de 4,92 pentru un dolar american, dar cu o creștere mai rapidă a dolarului
La nivel mondial, analiștii spun că euro ar putea scădea și mai mult dacă va continua creșterea rapidă a prețurilor de consum din SUA va face ca investitorii să continue să parieze pe creșterile de rate din SUA.
Euro a căzut sub paritate cu francul elvețian încă de luna trecută și are o evoluție asemănătoare și față de lira sterlină.