SUA ar fi început deja transferul către România al armelor nucleare depozitate în Turcia la baza militară Incirlik.
"Nu e simplu să muți mai bine de 20 de arme nucleare", a spus o sură militară pentru Euractiv.com.
Bombele vor fi mutate la Deveselu, au mai spus sursele publicației.
MAE român a negat totuși informația. ”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com.
Nu la fel de vehemenți au fost oficialii americani și cei ai NATO. Reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au evitat să comenteze și au îndemnat jurnaliștii să se adreseze Departamentului Apărării.
În acest timp, NATO a adoptat o poziție diplomatică, precizând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane din Europa sunt "în siguranță".
Euractiv scrie că informațiile privind depozitarea armelor nucleare americane în Europa nu a fost niciodată confirmată în mod oficial.
Este totuși cunoscut faptul că astfel de arme se află în prezent în Belgia, Olanda, Germania și Italia.
Neîncredere după lovitura de stat
Lovitura de stat și problemele de securitate din Turcia i-au făcut pe analiștii americani să se întrebe cât de sigure sunt armele nucleare depozitate de SUA la Incirlik.
Chestiunea nu a fost niciodată discutată oficial, dar faptul este cunoscut. SUA depozitează la Incirlik câteva zeci de bombe nucleare B61. Armele nucleare sunt ținute în adăposturi subterane, în cadrul unui perimetru securizat, modernizat în ultimii ani.
Jeffrey Lewis, expert în cadrul Middlebury Institute of International Studies, scria pentru revista Foreign Policy, în urmă cu câteva săptămâni, că situația din Turcia în general și de la baza Incirlik în special, arată însă că securitatea armelor poate fi pusă sub semnul întrebării.
"O bază aeriană nu este o fortăreață. Nu are rolul de a rezista unui asediu organizat de guvernul țării gazdă. Iar folosirea unor coduri de securitate pot împiedica pentru un timp activarea armei, dar nu la nesfârșit", observă Lewis.
În vreme ce poziționarea armelor în Turcia ar putea să reprezinte o asigurare strategică a aliaților SUA din regiune în fața unui eventual pericol iranian, evenimentele din ultimele zile schimbă situația, crede expertul, care sugerează mutarea armelor undeva în Europa.
"Lăsarea armelor în acest loc după evenimentele de weekendul trecut (lovitura de stat) pare cu adevărat înfricoșătoare", scria Lewis în Foreign Policy.
50 de bombe cu hidrogen
Baza aeriană Incirlik din sudul Turciei adăposteşte în jur de 50 de bombe cu hidrogen, arme din timpul războiului rece, într-o perioadă în care tacticienii nu începuseră să ia în calcul rachetele balistice, potrivit Mediafax.
Bombele trebuiesc aruncate din avioane, dar asta nu le face mai inofensive, pentru că sunt de până la zece ori mai puternice decât armele folosite la Hiroşima şi Nagasaki, şi simpla lor prezenţă creează tensiune. Baza, care adăposteşte mai multe arme nucleare decât oricare altă bază NATO, se află la 110 kilometri de graniţa cu Siria.
Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia baza nu a avut energie electrică, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.
În timpul evenimetelor nivelul de alarmă al bazei a fost stabilit la cel mai ridicat punct, echivalent al unui atac terorist iminent. După tentativa de lovitură de stat, comandantul bazei, generalul Bekir Ercan Van şi alţi nouă ofiţeri au fost arestaţi.
Experţii spun că valoarea de simbol a armelor nucleare pe care Statele Unite le păstrază în Turcia, Germania, Olanda, Belgia şi Italia este mai mare decât importanţa lor militară, pentru că ar demonstra angajamentul americanilor faţă de alianţă, ar determina alianţii să renunţe la fabricarea propriilor arme nucelare şi ar intimida Rusia.
Dincolo de angajamente şi intimidări, însă, apar problemele de securitate. În urmă cu cinci ani în baza Kleine Brogel din Belgia câţiva activişti pentru pace au trecut de garduri, au pătruns într-un depozit conţinând arme nuclare, au lipit afişe şi au filmat, totul timp de o oră. În cele din urmă un soldat belgian a venit să-i reţină, cu o armă descărcată.
Conform unei postări pe blogul Federation of American Scientists de la finele anului trecut, autorităţile americane au început să se preocupe de securitatea depozitelor cu arme nucleare cu 20 de ani prea târziu, programând abia în urmă cu câteva luni construcţia unor perimetre de securitate în jurul a 21 de spaţii de depozitare aflate la Incirlik. Un upgrade de securitate a fost programat şi la baza Aviano din Italia.