Liderii coaliției au intrat la negocierile de marți seara, la Palatul Victoria, cu opinii divergente. E o intlanire care a durat 2 ore și nu au fost luate decizii ferme. Potrivit surselor Realitatea PLUS șefii coaliției au discutat despre renegocierea PNRR, mărul discordiei din coaliție.
Majorarea banilor alocați pentru pensii, mai mult de 9,4%, nu e ssuținută de PNL. Liberalii spun că este suficient pentu majorări. În schimb, PSD susține că trebuie renegociat și că pentru creșterea nivelului de trai al românilor merită mers la Comisia Europeană, ar fi declarat Marius Budăi.
Pozițiile oficiale ale liderilor partidelor din coaliție nu vor fi cunoscute însă în această seară, ci abia miercuri, anunță Realitatea PLUS.
Totul a plecat după declarațiile ministrului Muncii despre renegocierea PNRR. Marius Budăi, a anunțat deja că este nevoie de renegociere pentu majorarea procentului de 9,4% al banilor alocați pensiilor, pentru „rezolvarea inechităților” dintre pensiile românilor. Ministrul a declanșat tensiuni după ce a declarat că ar avea și acordul premierului pentru renegocierea PNRR, afirmație făcută, în direct, chiar la Realitatea PLUS. Nicolae Ciucă însă l-a contrazis. În plus, Marius Budăi, a plusat marți, anunțând că problema a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care ar fi spus că se va interesa.
De cealaltă parte, lilberalii susțin că nu doresc trecerea peste 9,4% din PIB pentr pensii, dar că dacă se dorește o renegociere, atunci se poate merge direct la Bruxelles și să se discute. Președintele PNL a spus că „nu vrem creșterea acelui procent neapărat, dar pot fi scoase măcar contribuțiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%”, potrivit unor surse. Cîțu, fost premier și fost ministru al FInanțelor le mai reproșează social-democraților că majorarea cea mai mare a pensiilor, din ultimii doi ani, în pandemie, a venit în guvernarea liberală.
Florin Cîțu a prezentat un grafic de creștere a pensiilor, iar în 2022 alocarea din PIB doar pentru pensiile pe bază de contributivitate a ajuns la 7,48%.
„Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi bineînţeles, toţi, după aceea, vom fi de acord. Toţi vrem să creştem veniturile, toţi vrem să creştem pensiile. Sunt mai multe discuţii, dar acum doar discutăm politic”, a declarat Florin Cîțu, marți.
În același timp, propunerea ministrului Justiției s-a lovit și de respingerea fermă a renegocierii PNRR de către premierul Nicolae Ciucă. Acesta a recunoscut că a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis și cu mai mulți miniștri pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prim-ministrul a declarat că nu s-a pus problema renegocierii PNRR pe tema plafonului de 9,4% din PIB alocat pensiilor.