Imbri a precizat că profesia de medic implică mult stres, astfel că mulți nu mai pot fizic să lucreze după 65-67 de ani. Pe de altă parte, acesta a subliniat că pensiile medicilor nu au crescut, nivelul mai ridicat al salariului fiind un criteriu pentru care ar putea opta să rămână în activitate.
”Dacă devine obligatoriu, nu este o problemă gravă pentru că suntem doar 400 de persoane.
Ar trebui să discutăm din punctul de vedere al medicului și a dorinței de a continua să lucreze - este o meserie care implică un stres în primul rând al minții. Gărzile și stresul determină o mare parte din medici să nu mai poată fizic să lucreze după 65-67 de ani. Ar trebui lăsați să opteze. Din punctul de vedere al pacientului, se pune problema cât de iute și bun poate fi un medic care se apropie de 70 de ani. Din punctul de vedere al managerului, cât de util este pentru a ține spitalul în echilibru astfel de persoane”, a spus fostul manager al Spitalului ”Victor Babeș”.
Imbri a precizat că, moral, din cauza salariilor foarte mici pe care le-au avut până acum 4-5 ani, toți medicii ar trebui să primească ”până la moarte” și pensia, și salariul.
”Moral, toți medicii ar trebui ținuți cu salariul și pensia până mor. Ar fi o reparație morală pentru că, până acum 4-5 ani, un medic primar avea salariul de 2.700 de lei.
Salariile au crescut, la pensii nu s-a umblat la medici. Sunt medici care ies la pensie cu 3.000 - 4.000 de lei, față de salariile care sunt de trei ori mai mari.
Dacă se face pentru medici această excepție, nu ar fi un dezastru pentru că nu sunt multe cazuri.
Legea e oportună, s-ar putea regla ocuparea unor locuri cu medici care depășesc vârsta actuală de pensionare în locurile în care de zeci de ani nu există medici, nici bătrâni, nici tineri, pentru că nu mai merge nimeni în locurile acelea”, a mai explicat medicul.