''Nu, procesul nu este blocat'', a afirmat Angel Gurria la o conferinţă de presă după încheierea reuniunii anuale a OCDE, care nu a dat undă verde pentru candidaturile a şase state, respectiv Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România, informează Agerpres.
'Uneori avansăm mergând, alteori cu paşi repezi şi uneori alergând'', a răspuns Gurria, când a fost întrebat în special despre Brazilia, al cărui preşedinte, Jair Bolsonaro, a primit sprijinul omologului său american Donald Trump pentru aderarea ţării sale la OCDE.
''Avem 36 de ţări membre şi fiecare dintre ele trebuie să ia propria decizie'', a explicat el în continuare. Anul trecut Angel Gurria a reuşit să obţină primirea Columbiei şi a Lituaniei în această organizaţie.
''Înainte de accepta noi membri, actualele state membre doresc să ştie cu ce scop trebuie să se extindă OCDE'', a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ce a evocat existenţa unor divergenţe în cadrul instituţiei.
Au fost în principal divergenţe între SUA şi majoritatea statelor membre, notează această agenţie de presă.
Reuniunea de joi s-a încheiat cu o declaraţie comună golită de orice substanţă, SUA blocând, pentru al treilea an consecutiv, orice menţiune cu privire la protecţionism sau la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
''Statele membre au întâmpinat încă o dată dificultăţi în a se pune de acord asupra unei declaraţii, chiar dacă au existat poziţii comune asupra subiectelor discutate'', a admis Angel Gurria la conferinţa de presă.
În faţa acestui blocaj, după reuniunea anuală a OCDE au fost elaborate trei comunicate, dintre care doar unul a fost semnat de toate statele membre, inclusiv de SUA. Acest comunicat se mulţumeşte să sublinieze ''oportunităţile şi provocările'' tranziţiei informatice şi aminteşte recomandările OCDE cu privire la inteligenţa artificială sau la ''combaterea corupţiei în companiile publice''.
În aceste condiţii, Slovacia, care a prezidat reuniunea, a urmat exemplul Franţei şi al Danemarcei de la întâlnirile precedente şi a publicat propria sa declaraţie care ''a ştiu să capteze substanţa viziunii, a ambiţiei şi sensului misiunii OCDE'', a mai spus Gurria. În acest text sunt menţionate Acordul de la Paris privind schimbările climatice, ''tensiunile comerciale care aduc prejudicii economiei mondiale'' şi ''impasul'' în care se află în prezent Organizaţia Mondială a Comerţului.
Cu o zi înainte, un grup condus de Olanda şi auto-intitulat al ''economiilor deschise şi societăţilor incluzive'' s-a pronunţat ferm împotriva protecţionismului şi pentru protejarea climei.