Reprezentanții departamentului condus de Raed Arafat precizează, într-un răspuns publicat pe blogul lui Cătălin Tolontan, că, la marile tragedii cu zeci sau sute de victime, este prioritară salvarea vieților.
"La Boston, Paris și, recent, la Bruxelles, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarâm", precizează DSU.
În raportul Corpului de Control se mai scrie că "șeful DSU ajuns la fața locului ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legislației în vigoare, toate activitățile de intervenție, nu doar cea de ajutor medical calificat".
"La 22:47-22:48 incendiul a fost stins. Coordonatorul DSU Raed Arafat a ajuns la Colectiv în jurul orei 23:20, când nu mai ardea nimic și doar operațiunea de salvare medicală mai era în plină desfășurare", mai transmite DSU.
Totodată, în raport se mai precizează faptul că intervenția autorităților, în cazul tragediei de la clubul Colectiv, a fost necoordonată, cu "elemente de improvizație", iar planul roșu de intervenție nu a fost activat imediat, din cauza birocrației.
În schimb, DSU susține: "chiar și nedeclarat, planul roșu a fost activat".
Raportul Corpului de Control se bazează preponderent pe informațiile și documentele furnizate de instituțiile implicate în intervenție, după cum se arăta într-un comunicat remis, marți, presei de către Guvernul României.
Colectiv. Raportul Corpului de Control: "Acţiunea a fost necoordonată. Codul roşu, întârziat"
Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților, se arată într-o sinteză a raportului Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul bucureștean.
În urma raportului Corpului de control al Guvernului în cazul Colectiv, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat mai multe schimbări de procedură, dar și legislative.
"Acest raport, împreună cu rapoartele de management intern pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) le-a făcut la începutul anului și care sunt pe masa premierului, toate aceste documente vor constitui baza pentru modificările legislative necesare sau procedurale, obligatorii, care decurg toate din aceste rapoarte și care vor fi făcute în cel mai scurt timp. E clar că e nevoie de modificări procedurale, dincolo de orice altceva, și s-ar putea să fie nevoie de modificări legislative și aceste lucruri vor fi evaluate în perioada imediat următoare. Aceste rapoarte nu duc la vinovății personale. (...) Dacă schimbările procedurale vor indica schimbări și de competențe se poate lua în calcul și acest lucru", a explicat Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.