Carmen Dorobăț, medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a confirmat necesitatea medicamentelor antivirale în spitale și farmacii.
„Favipiravir este, într-adevăr, un medicament care ne-ar trebui. Ar fi benefic să existe și în farmacii și să se poată da la prescripția medicului de familie, pentru că în acest fel, mulți pacienți s-ar trata acasă și nu ar ajunge în zonele de UPU, de la marile spitale, așa cum am văzut că se întâmplă. Ar ajuta și în spitale (…) Este destinat formelor medii, care se pot agrava”, a declarat medicul, la un post TV.
Specialistul consideră că sprijinul oferit de Terapia Cluj ar trebui privit cu deschidere de către Guvern. Terapia Cluj a anunțat deja că vrea să ofere 60.000 de cutii de Favipiravir. Autoritatea Națională a Medicamentului, însă, nu a oferit niciun răspuns.
„Categoric, da (n.r. – ar fi util Favipiravirul), dar este un defect undeva, în ceea ce privește aprovizionarea. Cei de la Terapia Cluj ar fi în măsură să ne ajute cu aprovizionarea cu cantități mai mari din acest medicament, dar nu știu ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor două luni încât au apărut disfuncționalități în aprovizionarea spitalelor”, a mai punctat Carmen Dorobăț.
Mai mult, medicul a precizat că pe lângă Favipiravir ar mai fi un medicament foarte eficient în tratarea COVID-19, ignorat în continuare de autoritățile române.
„Este vorba despre un medicament care trebuie dat cu atenție la tineri, dar noi, medicii, știm cum să-l prescriem. Pe lângă Favipiravir mai e și Umiferovirul (n.r. – Arbidol), celălalt antiviral care ar putea fi folosit cu succes în zona despre care am vorbit”, a mai transmis specialistul.