Creștinii din întreaga țară încep astăzi Postul Adormirii Maicii Domnului. Marele actor Dorel Vișan spune, însă, că această perioadă nu înseamnă doar o pauză de la carne sau lactate, ci este mai degrabă o perioadă pentru smerenie și renunțare la iubirea de sine.
"Postul nu e numai de înfrânare de la carne. E postul intelectual care se referă la cei care ocupă funcții de care depinde soarta oamenilor. Ei trebuie să slujească, nu să fie slujiți adică puterea omului de a își înfrâna iubirea de sine, iubirea de sine e boala care-l macină cel mai necruțător pe om", spune actorul Dorel Vișan.
1 august - Începe Postul Sfintei Marii - Ce presupune pentru oamenii de rând
Postul Sfintei Marii este o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși, care se desfășoară între 1 și 15 august, înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Acest post este unul dintre cele patru posturi mari ale anului bisericesc și are o semnificație profundă pentru credincioși.
Postul Sfintei Marii are ca scop să ne curățim sufletele și trupurile de patimi și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și de Maica Sa. Prin post, rugăciune și fapte bune, ne pregătim să primim harul și binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului, care este Născătoarea de Viață și Împărăteasa cerului și a pământului.
Postul Sfintei Marii este un post aspru, asemănător cu cel al Sfintelor Paști. Credincioșii se abțin de la carne, lactate, ouă, pește, vin și ulei, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, când se dezleagă la vin și ulei, și a zilelor de praznic, când se dezleagă la pește. În acest an, creștinii au dezlegare la pește pe 6 august, când se prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului.