Luni, un grup de doctori îmbrăcați în halate medicale au susținut o conferință de presă, transmisă de website-ul american de extremă-dreapta Breitbart, în care au făcut o serie de afirmații false sau neconfirmate despre coronavirus. Printre aceștia s-a aflat și o femeie care s-a identificat drept dr. Stella Immanuel. ”Nu aveți nevoie de măști. Există un remediu, se numește hidroxiclorochină, zinc sau Zithromax”, a spus aceasta.
Înregistrarea a fost redistribuită de Trump pe Twitter, dar, ulterior, a fost ștearsă de Facebook și Youtube pentru că încălca regulile privind dezinformarea. Marți, într-o conferință de presă, liderul american și-a exprimat nedumerirea față de decizia platformelor de social media, spunând că dr. Immanuel tratează sute de pacienți Covid-19 cu medicamentul antimalarie hidroxiclorochină pe care și el îl promovează de mult timp ca fiind eficient în combaterea coronavirusului, în pofida opiniei experților medicali.
”Cred că sunt doctori foarte respectați. A fost o femeie care a fost spectaculoasă în afirmațiile ei despre hidroxiclorochină și a avut un succes extraordinar cu tratamentul”, a precizat Trump la Casa Albă.
Stella Immanuel este un doctor înregistrat în Texas, potrivit consiliului medicilor din statul american, și are o clinică într-un centru comercial din apropierea bisericii ei. În trecut, aceasta a promovat diverse idei pseudo-științifice, printre care cea că Statele Unite ar fi guvernate de ”reptilieni” și că problemele ginecologice sunt legate de relații sexuale cu spirite malefice. Doctorița, născută în 1965, are o diplomă în medicină la universitatea Calabar din Nigeria și o licență medicală valabilă în Statale Unite, potrivit site-ului Texas Medical Board.
După ce un reporter i-a amintit liderului american despre afirmațiile doctoriței, acesta a răspuns: ”Cred că vocea sa este importantă, dar nu știu nimic despre ea”. Reporterii au insistat cu întrebările, dar Trump a părăsit conferința de presă.
Hidroxiclorochina, la originea unui medicament împotriva malariei, a fost vehiculată des la începutul pandemiei ca un tratament promițător. Ulterior, autoritățile sanitare americane au recomandat însă să nu se prescrie acest medicament bolnavilor de Covid-19, din cauza riscurilor cardiace. Testele clinice nu au dovedit niciun efect pozitiv asupra pacienților, dar medicamentul a devenit favoritul militanților antisistem și, în SUA, al susținătorilor lui Trump, amintește hotnews.
Reamintim că, luni, deși a avut de la începutul pandemiei o atitudine ambiguă și mai degrabă de minimizare a beneficiilor acestei măsuri de protecție, liderul de la Casa Albă a postat o fotografie în care purta mască și a catalogat măsura ca fiind ”un gest patriotic”.