Văduva artistului, Laura Hess-Hey, a confirmat decesul său, potrivit The Washington Post.
Fiica sa Sumayah Jamal a declarat pentru The New York Times că artistul suferea de cancer la prostată.
Ahmad Jamal a influenţat munca multor muzicieni, între care pe cea a trompetistului Miles Davis şi a pianistului McCoy Tyner.
Ahmad Jamal - născut Frederick Russell Jones la Pittsburgh şi care s-a convertit la islam în 1950 - a primit multiple recompense de-a lungul a şapte decenii de carieră.
El a fost desemnat cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa în 2007 şi a obţinut un premiu Grammy pentru înteaga carieră în 2017.
Afro-american, el a debutat în anii 1940, în timpul revoluţiei bebop şi a continuat să atragă un public larg către jazz.
Stilul său este descris ca bazat pe surpriză, rupturi, folosirea pauzei, a accesntelor romantice, cu o frază care este atât dinamică, cât şi lejeră.
The New Yorker, în articolul publicat cu ocazia lansării a mai multor înregistrări inedite, a declarat că, în anii 1950, "conceptul său muzical era una dintre cele mai mari inovaţii din epocă, chiar dacă originalitatea sa îndrăzneaţă nu a ajuns mulţi ascultători".
Albumul "Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me", lansat în 1958, a marcat debutul succesului său.
El a rămas mai mult de 100 de săptămâni în palmarestul Billboard, clasamentul american al celor mai populare melodii.
Potrivit The New York Times, a devenit unul dintre discurile instrumentale cele mai vândute în epocă. Au urmat alte zeci pe care Times le-a calificat drept "catalog plin de bijuterii".
Într-un interviu acordat Times la sfârşitul lui 2022, Ahmad Jamal a declarat: "Încă evoluez, de fiecare dată când stau la pian. Am mereu idei noi".