Pe fondul epidemiei globale de obezitate, un expert în nutriție care nu a fost implicat în cercetare spune pentru Fortune că lipsa de atenție acordată de studiu numărării caloriilor este importantă. „Ei au arătat că doar concentrându-se pe ceea ce mănânci, fără a te concentra pe cât de mult mănânci, îți poate îmbunătăți destul de semnificativ sănătatea", spune Dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și director al Institutului Food is Medicine de la Universitatea Tufts. „Oamenii se gândesc: „Dacă îmi schimb dieta și nu slăbesc, înseamnă că eșuez", iar asta este o greșeală. „Îți poți schimba substanțial sănătatea - fără să-ți schimbi greutatea, ci schimbându-ți dieta".
Sindromul metabolic, numit și sindromul de rezistență la insulină, este un termen general pentru un set de factori de risc care, în mod colectiv, ne cresc șansele de a dezvolta afecțiuni medicale mai precare, inclusiv accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet. Existența a cel puțin trei dintre următorii factori constituie sindrom metabolic:
- obezitate abdominală sau centrală
- tensiune arterială ridicată
- niveluri ridicate de zahăr în sânge
- nivelul ridicat de trigliceride din sânge, care poate crește colesterolul „rău" (LDL)
- nivel scăzut de colesterol „bun" (HDL)
Nu este de mirare că acești indicatori bine stabiliți sunt ușor de influențat prin intermediul unei diete sănătoase, spune Mozaffarian.
În timp ce medicamentele au o țintă specifică, „nutriția afectează cam toate circuitele din organism", spune el. „Beneficiile acumulate pe toate aceste circuite sunt cele care fac diferența". Aproximativ o treime dintre adulții din SUA au sindrom metabolic, care poate fi în mare parte prevenit, potrivit Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge.
Tupeul unui hoț prins la furat. VIDEO cu bărbatul care își iese din minți când este prins de paznici
Ce poți mânca în dieta atlantică?
Studiul se referă la dieta atlantică ca fiind „modelul alimentar tradițional din nord-vestul Spaniei și Portugaliei, care este compus din produse de sezon gătite acasă, locale, proaspete și minim procesate". Cercetătorii notează un aport ridicat de aceste alimente ca fiind un semn distinctiv al dietei:
- Brânză
- Castane
- Fructe uscate
- Lapte
- Fructe de mare
- Amidon, în special pâine și cartofi
Un consum moderat de carne și vin este evidențiat ca o altă diferențiere între dieta atlantică și cea mediteraneană. Stilurile alimentare au în comun un consum ridicat de:
- Fasole
- Fructe
- Ulei de măsline
- Legume
- Cereale integrale
Dieta atlantică vs. dieta mediteraneană
Totuși, dincolo de limitele studiului, dieta atlantică și cea mediteraneană sunt practic identice, spune Sander Kersten, doctor în științe, director al Diviziei de Științe Nutriționale de la Universitatea Cornell, care nu a fost afiliat la cercetare.
„Te concentrezi pe alimente minim procesate, multe legume, fructe, cereale integrale, fasole, ulei de măsline și alte lucruri de acest gen", spune Kersten pentru Fortune. „Dieta atlantică ar putea fi ușor mai bogată în carne în comparație cu dieta mediteraneană, dar, din nou, nu există date concrete care să definească și să compare direct aceste două diete."
Cercetările anterioare s-au referit la regimul alimentar din nord-vestul Peninsulei Iberice ca fiind dieta atlantică sud-europeană. O analiză din 2021 din revista Minerva Endocrinology a numit-o „mai mult decât o dietă, este un stil de viață în care exercițiile fizice, tehnicile simple de gătit, respectul pentru tradiții și plăcerea de a mânca însoțit sunt constante". Acest stil alimentar este cunoscut și sub numele de dieta atlantică galiciană; comunitatea autonomă Galicia este situată în nord-vestul Spaniei.
Dieta mediteraneană a fost bine studiată și chiar recunoscută de Unesco ca fiind un patrimoniu cultural imaterial al umanității. Acest lucru a dus la confuzie și frustrare în rândul regiunilor și comunităților ale căror obiceiuri alimentare sunt la fel de hrănitoare, cum ar fi dieta japoneză Okinawa, spune Mozaffarian.
„Ceea ce am descoperit ca oameni de știință în domeniul nutriției este că nu dieta mediteraneană, în sine, este sănătoasă, ci principiile care o constituie", spune Mozaffarian. „Există diferite moduri culturale de a ajunge la aceeași dietă sănătoasă, iar principiile sunt aici, în această lucrare: alimente vegetale minim procesate, bogate în fibre și bioactive".
Această ultimă cercetare este o analiză secundară a studiului Galicia Atlantic Diet, un studiu clinic randomizat realizat în perioada 2014-2015 în zonele rurale din nord-vestul Spaniei. Subiecții au inclus 518 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani din 231 de familii - toți de etnie spaniolă, de origine caucaziană și cu „niveluri socio-economice și educaționale moderate". Participanții au fost 60% femei, cu o vârstă medie de 47 de ani. Au fost excluse din studiu femeile gravide și persoanele cu anumite afecțiuni, inclusiv demența și alcoolismul.
Persoanele din grupul de control nu și-au schimbat obiceiurile alimentare. Cei din grupul de intervenție dietetică nu numai că au primit coșuri de alimente obișnuite, dar au beneficiat și de un curs de gătit, materiale scrise și trei sesiuni de educație nutrițională. Cantitatea de alimente pe care au consumat-o nu a fost restricționată. Variabilele, inclusiv utilizarea medicamentelor și activitatea fizică, au fost înregistrate pentru ambele grupuri.
După șase luni, persoanele care au respectat dieta atlantică au prezentat o reducere cu 68% a riscului de a dezvolta sindrom metabolic, comparativ cu cele care nu și-au modificat dieta. De asemenea, persoanele din grupul de intervenție dietetică au avut cu 42% mai puține șanse de a avea o componentă suplimentară a sindromului metabolic decât cele din grupul de control. În plus, persoanele care au ținut dieta au prezentat un risc redus de obezitate abdominală și de colesterol „bun" scăzut.
Dieta atlantică nu a avut un efect semnificativ asupra hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de zahăr din sânge sau a trigliceridelor din sânge. Și în timp ce unii participanți din fiecare grup aveau sindrom metabolic la începutul studiului, dar nu și la final, dieta nu a fost asociată cu un risc redus în ceea ce privește prevalența bolii, scrie ZiuaNews.
„Ceea ce sugerează [studiul] este că respectarea dietei atlantice - care este, în esență, dieta mediteraneană - îi poate ajuta pe oameni să-și îmbunătățească sănătatea", spune Kersten. „În principiu, acesta nu este un mesaj nou".
Citând sănătatea mediului ca fiind o componentă cheie a studiului, cercetătorii au constatat, de asemenea, că grupul de intervenție dietetică nu a avut o amprentă de carbon semnificativ redusă în comparație cu grupul de control. Chiar și așa, emisiile de carbon sunt doar un indicator al impactului asupra mediului, notează Kersten, lăsând loc pentru studii viitoare.
Țara europeană care va confisca mașinile vitezomanilor din martie 2024 și le va vinde la licitație