Procurorii DNA au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a fostului ministru PSD Sevil Shhaideh, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. În același dosar, dosarul „Belina", au fost trimise în instanță alte patru persoane, printre care și fostul președinte al CJ Teleorman Adrian Ionuț Gâdea.
Fostul ministru și vicepremier Sevil Shhaideh a fost inculpată de DNA pentru abuz în serviciu. Prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea este acuzată că, în calitate de secretar de stat, a inițiat şi dus la îndeplinire transferul unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
În rechizitoriul DNA se precizează că insula Belina a fost folosită, după trecerea la CJ Teleorman, pentru relaxare şi pescuit, şi au fost amenajate anumite construcţii civile, foişoare, clădiri cu etaj, inclusiv o zonă de aterizare pentru elicoptere.
"Având în vedere imaginile oferite de aplicaţia Google Earth, rezultă că la data de 22.09.2009 zona era complet neamenajată, nu era edificată nici o clădire, nicio platformă de beton şi nici podul suspendat. În luna mai 2011 canalul dintre cele două zone denumite 3N este amenajat şi încep să apară construcţii. În luna august 2013 apar ca edificate: o construcţie cu regim de înălţime P+1 neacoperită, o clădire cu regim de înălţime P acoperită, foişorul, podul suspendat dintre cele două zone 3N, precum şi un ponton. În luna aprilie 2016, clădirea cu regim de înălţime P+1 este acoperită şi mai apare o platformă de ciment", spun procurorii DNA în rechizitoriu.
Sevil Shhaideh este acuzată că "a creat o reprezentare falsă angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice, cărora le-a fost indusă impresia că Ministerul Justiţiei a fost de acord cu trecerea imobilelor Insula Belina şi Braţul Pavel prin HG, astfel că nu au mai insistat în formularea obiecţiunii referitoare la tipul de act normativ".
În plus, Shhaideh ar fi sustras forma finală de proiect de HG şi Nota de fundamentare de la avizul Ministerului Justiţiei, ca ultim minister avizator care ar fi confirmat sau nu legalitatea modului de rezolvare a situației juridice a imobilelor.
În prealabil, Sevil Shhaideh a participat la întâlniri, în sediul Ministerului Justiţiei., în cadrul cărora s-a concluzionat că proiectul de HG nu putea fi promovat în forma în care fusese transmis, regimul juridic de bazin hidrografic menţionat în anexa la proiectul de HG, reprezentând în mod clar un impediment în ceea ce priveşte operaţiunea juridică de transfer a acestui bun.
Totodată, DNA cere desfiinţarea hotărârii de Guvern prin care insula Belina a fost transferată în administrarea Consiliului Județean Teleorman şi revenirea la vechiul statut în care aparţinea Apelor Române.
„În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale", se arată în comunicatul DNA privind trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh.
Anchetatorii arată că, fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, și prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
„Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care inculpata cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale", spun procurorii DNA.