Potrivit sursei citate, desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România, dar și de comunitatea internaţională şi de ONG-uri, „care văd SIIJ ca pe o structură ce reduce eficienţa sistemului legal”.
"Este o temă importantă şi prioritară pentru coaliţie. Am convenit să aşteptăm raportul Comisiei de la Veneţia, care va veni până la finalul acestei luni sau în primele zile din iulie, şi, în funcţie de acest punct de vedere, eu sper să reuşim într-o sesiune extraordinară, în cel mai îndepărtat caz vorbesc în luna iulie, să desfiinţăm această secţie specială şi să intrăm într-o logică în care să bifăm cerinţele legate de MCV”, declara Barna, la finalul unei şedinţe a coaliţiei.
Vicepremierul s-a declarat atunci optimist în legătură cu faptul că se va găsi o soluţie cu privire la desfiinţarea SIIJ.
La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat că UDMR este de acord cu desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
„Avem un amendament la Comisia juridică la Senat care propune ca magistraţii să fie anchetaţi de direcţia existentă din structura Parchetului General - Direcţia de urmărire criminalistică şi penală. Din acest punct de vedere, nu se întâmplă nicio tragedie, când se va vota acest amendament, în funcţie de..., mergem mai departe”, a spus Kelemen Hunor.