Potrivit anchetatorilor, până marţi seara, din cele circa 60 de persoane duse la audieri în urma descinderilor de la PTF Moraviţa, 20 au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, printre acestea numărându-se şi mai mulţi poliţişti de frontieră, contrabandişti sau alte persoane care ar fi avut legătură cu grupul infracţional.
Conform surselor citate, acuzaţiile aduse celor 20 de persoane variază între luare sau dare de mită şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct – Furcea Gabriel Ionuţ – şi a şefilor de ture, s-au constituit şi acţionau în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat. Beneficiile materiale erau împărţite între membrii grupării infracţionale.
Potrivit DIICOT, activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite, precum sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei. Și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numiută “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună.