Dosarul îi vizează pe cei implicați într-o rețea organizată care a falsificat sute de rețete pentru a obține și vinde ilegal medicamentul Ozempic, destinat pacienților cu diabet, către persoane care îl căutau pentru pierderea în greutate. Ca urmare a cererii ridicate pe piața neagră, Ozempic a dispărut din farmaciile din România încă din luna august.
Ce au anunțat anchetatorii
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au finalizat investigațiile, descoperind că grupul era coordonat de o asistentă medicală dintr-o clinică privată din București. Aceasta, împreună cu administratorul clinicii și alți opt farmaciști, ar fi introdus date false în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a elibera rețete fictive de Ozempic. Medicamentele erau apoi ridicate din farmacii din București și Ilfov și vândute la prețuri semnificative pe platforme de social media. Se pare că o singură injecție era comercializată pentru 300 de lei, deși medicația este decontată de stat și destinată exclusiv pacienților diagnosticați cu diabet.
În dosar, CNAS s-a constituit ca parte civilă, prejudiciul total fiind estimat la 1,5 milioane de lei. În acest moment, acuzațiile de falsificare a documentelor medicale și fraudarea sistemului de sănătate publică aduc acest caz în atenția publicului și atrag atenția asupra riscurilor generate de astfel de rețele.