Guvernul francez a autorizat în mod excepţional, până la 31 ianuarie 2022, vânzarea de teste anticoronavirus în marile magazine de retail, nu doar în farmacii, aşa cum se întâmpla până acum, cu scopul de a evita penuria şi cozile interminabile pentru achiziţionarea acestui produs.
În această perioadă de sărbători achiziţionarea de teste anticoronavirus a bătut toate recordurile, fie că este vorba despre teste PCR, teste rapide antigen sau teste care se pot realiza la domiciliu, cel mai puţin fiabile. În zilele de 23 şi 24 decembrie au fost făcute 1,55 milioane de teste.
În Franţa, testele pentru detectarea coronavirusului sunt în principiu gratuite pentru persoanele vaccinate cu schema completă, în timp ce pentru nevaccinaţi - cu excepţia cazului în care au o reţetă medicală - costul unui test rapid antigen este de 22 de euro, iar preţul unui test PCR este de 44 de euro.
La o zi după ce Consiliul Extraordinar de Miniştri a anunţat noi măsuri pentru a contracara cel de-al cincilea val de coronavirus, guvernul a publicat hotărârea privind testele anticoronavirus în Monitorul Oficial, ceea ce face ca măsura să intre imediat în vigoare.
Decizia îi mulţumeşte şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale din Franţa, care s-au angajat să vândă produsul la preţul de cost (sub 2 euro), faţă de preţul de 5 euro cerut de farmacii.
Și la nivelul școlilor se schimbă câteva condiții. Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a anunţat marţi că elevilor de şcoală primară (între 5 şi 11 ani) care au intrat în contact cu un coleg bolnav de COVID-19 şi care doresc să se întoarcă în sala de clasă li se vor cere "două sau trei teste", în loc de unul, ca în prezent.
Totuşi, se încearcă să fie excluse deciziile drastice, precum închiderea temporară a şcolilor, cu prelungirea vacanţei de iarnă dincolo de data de 3 ianuarie 2022.
Blanquer a anunţat că va revizui protocolul sanitar începând cu 3 ianuarie 2022 în şcoli. După o scurtă perioadă de relaxare , protocolul va fi înăsprit, urmând a fi solicitate două teste negative înainte ca un contact să poată reveni la şcoală. Înainte, depistarea unui singur elev bolnav ducea la suspendarea automată a orelor în acea clasă, timp de o săptămână.
Totodată, ministrul educaţiei a mai spus că au fost alocate 20 de milioane de euro pentru ca administraţiile locale să instaleze sisteme de absorbție a dioxidului de carbon în sălile de clasă pentru a purifica aerul.